Česko se pořád může připojit k žalobě kvůli MUS, hájí se ministerstvo

23.12.2011 16:53

Česko se podle ministerstva financí pořád ještě může připojit k žalobě okolo Mostecké uhelné. Švýcarský federální soud totiž zamítl pouze jednu z možností, jak by se Česká republika připojila. Pořád tedy zbývají ještě tři možnosti.

Česko se pořád může připojit k žalobě kvůli MUS, hájí se ministerstvo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž k Mostecké uhelné

Server Českápozice.cz dnes zveřejnil informaci, že Česká republika se nebude moci připojit k žalobě kolem Mostecké uhelné (MUS). Vycházel z článku ve švýcarském deníku Le Temps. Ministerstvo financí ale tuto verzi odmítá.

„Nejedná se o zamítnutí civilní žaloby, kterou Ministerstvo financí podává na základě podkladů, které obdrželo od státního zastupitelství. Jedná se pouze o zamítnutí prominutí termínů definovaných v novém trestním zákoníku Švýcarské konfederace, který platí od 1. 1. 2011,“ uvedl Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva.

„Byly definovány celkem 4 alternativy, kdy se může Česká republika připojit jako strana poškozená. Rozhodnutím švýcarského soudu z tohoto týdne byla zamítnuta pouze jedna z nich,“ odmítl tvrzení, že by se Česko nemohlo ke švýcarské žalobě připojit.

V odůvodnění, proč se Česko nemůže připojit k civilní žalobě, kritizuje federální soud v Bellinzoně, jak s nimi české úřady komunikovaly. Žádost prý byla zamítnuta v pondělí 19. prosince. Podle švýcarského novináře oznámí soud svůj verdikt oficiálně příští týden a Česko bude mít deset dní na odvolání.

Kvůli případu je nyní zablokováno v přepočtu 12,2 miliardy korun na švýcarských účtech. Je ale pořád možné, že Česko neuvidí ani korunu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…