Česko sestaví vlastní ruský sankční seznam. Pro případ, že by se Brusel cukal

14.06.2022 20:47

V příštím týdnu by měla vláda premiéra Petra Fialy (ODS) projednat nový sankční zákon, jehož součástí bude i česká sankční listina, informaci Seznam Zprávám potvrdil šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Cílem je silnější ochrana českých bezpečnostních zájmů.

Česko sestaví vlastní ruský sankční seznam. Pro případ, že by se Brusel cukal
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

„Intenzivně na tom pracujeme. Probíhá Legislativní rada vlády, kde se norma řeší po technické stránce. Naší ambicí je, abychom věc na vládu předložili příští týden ve středu,“ sdělil Seznam Zprávám ministr zahraničí Jan Lipavský.

Původní zdroj ZDE.

V souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině kabinet doporučí Poslanecké sněmovně schválit zákon již v prvním čtení. Předpis má určovat postup, jak zařazovat na sankční seznamy osoby ohrožující bezpečnost České republiky, tedy například i ruské oligarchy s vazbami na Putinův Kreml. Zapisování osob a subjektů na sankční seznamy bude v gesci Ministerstva zahraničních věcí.

Spolu s tím vznikne i český sankční seznam. To pro případ, že se proces pro zařazení na evropský seznam potáhne, nebo nebude v Bruselu vyslyšen návrh České republiky.

Lipavský o dokončení prací jeho resortu na sankčním zákoně informoval Fialu v dopise z konce minulého týdne. „Ruská agrese na Ukrajině podtrhla důležitost toho, že Česká republika postrádá sankční mechanismus z hlediska ochrany lidských práv, boje proti terorismu nebo ve vztahu k útočné válce,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…