Československo jsme mohli založit znovu, pravil v ČT Špidla

20.07.2017 22:30

Bývalý český premiér Vladimír Špidla (ČSSD) a někdejší slovenská premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) zavzpomínali ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize na rozpad Československa.

Československo jsme mohli založit znovu, pravil v ČT Špidla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Špidla hned na úvod pořadu prohlásil, že odchod Václava Havla z postu federálního prezidenta byl podle něj posledním signálem, že společný stát Čechů a Slováků to má spočítané. Radičová jeden jediný okamžik definovat nechtěla, podle jejího názoru šlo o proces. Hosté se ovšem shodli na tom, že k rozdělení Československa mělo být vypsáno referendum.

„Naším politickým cílem bylo dosáhnout referenda o Československu. Podle mého názoru nikdo jiný nebyl oprávněn Československo rozdělit,“ konstatoval jasně český expremiér. „Kdyby bylo referendum, tak ono by nebylo o rozdělení Československa, ale o novém založení Československa na nových principech,“ doplnil.

K rozdělení Československa ale došlo jinak a historie se nedá vrátit, takže dnes už se nedozvíme, jak by to dopadlo, kdyby bylo vypsáno referendum o Československu. Jednu věc však Špidla jednoznačně ocenil. Je to skutečnost, že k rozdělení společného státu došlo tak poklidně.

Radičová prohlásila, že Slováci vnímali problémy na Slovensku a věřili, že si je dokážou lépe vyřešit sami. Doba Mečiarovy vlády však ukázala, že to byla poněkud mylná představa, protože nezaměstnanost na Slovensku vystřelila ke dvaceti procentům, proběhla divoká privatizace a tak podobně.

Dáma je toho názoru, že federace prakticky nefungovala a bylo třeba udělat nějakou změnu, jen nebylo zpočátku jasné, jak ta změna mohla vypadat. Ale dnes Slovensko patří mezi nejvyspělejší země světa stejně jako Česká republika, obě země však mají své problémy. Slovensko se podle Radičové potýká s neefektivní státní správou, s problémy v soudnictví a tak podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…