Česku hrozí blackout už několik let. Plán pro uhlí neexistuje

24.09.2021 18:15

Jak Česko nahradí chybějící energii z uhelných elektráren, které postupně nuceně vypínají svůj provoz? To je stále nevyřešená otázka. Uhlí totiž pokrývá více než 40 procent naší spotřeby energie. Pokud skončí, další plán zatím chybí. Česku už tedy za pár let hrozí blackouty. Píše to alespoň server Echo24.cz.

Česku hrozí blackout už několik let. Plán pro uhlí neexistuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dráty vysokého napětí, ilustrační foto

Vláda České republiky v současné době chce sázet na jádro, a připravuje proto výstavbu nového bloku. „Evropská unie však jádro mezi čisté zdroje neřadí, a Andrej Babiš (ANO) nebyl schopný vyjednat žádnou výjimku. Nový jaderný zdroj je navíc otázka spíše až dalšího desetiletí. Česko tak může být brzy závislé na importu. Ceny elektřiny, už nyní vysoké kvůli emisním povolenkám, by to ještě vyhnalo vzhůru,“ poznamenává server Echo24.cz.

ČEZ již v loňském roce uzavřel elektrárnu Prunéřov, v současné době chystá ukončení černouhelných Dětmarovic. Tempo uzavírání uhelných elektráren není dopředu dané. Poté co dojde k útlumu uhlí, Česko bude pravděpodobně čelit zásadnímu problému s nedostatkem elektřiny. Vláda v současné době proto spoléhá na finance z modernizačního fondu, z nichž by měly plynout prostředky hlavně na obnovitelné zdroje. Takže například na solární panely.

„Na Temelín ani Dukovany nelze ‚čerpat‘. Umožnění tohoto čerpání se zdá být primárním cílem české evropské diplomacie,“ poznamenal k tomu hlavní ekonom společnosti Natland Petr Bartoň. 

Případné výpadky energie by tak měl nahrazovat hlavně plyn. „Plyn, přestože se jedná o fosilní zdroj, má nižší emisní náročnost a modernizační fond s ním jako s přechodným palivem do plné dekarbonizace počítá. Plynové technologie jsou navíc běžně komerčně dostupné s krátkou dobou výstavby,“ podotkl k tomu výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor s tím, že po ztrátě výhody domácího uhlí si musíme především udržet pozici země s robustní elektrizační i plynárenskou sítí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…