Česku se nejhůře převádějí normy EU do vlastního práva

29.09.2011 16:17

Česká republika má v rámci zemí EU největší problémy s přejímáním unijní legislativy týkající se vnitřního trhu do národního práva. Podle dnešní zprávy Evropské komise Česko včas nepřevedlo dvě procenta směrnic, což je nejvíc z unie.

Česku se nejhůře převádějí normy EU do vlastního práva
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Před čtyřmi roky se lídři unie dohodli, že limit by měl činit v tomto směru maximálně jedno procento. To nicméně nyní naplňuje podle komise jen jedenáct zemí, zbylých 16 včetně Česka nikoli.

Brusel v dnešním prohlášení zdůraznil, že v době krize je jednotný trh klíčovým nástrojem, který by měl Evropu vyvést z ekonomické stagnace. Přesto ale mnohé státy neplní dohodnuté postupy, což podle komise vede k roztřišťování trhu.

V průměru je nyní z oblasti vnitřního trhu do národního práva nepřevedeno 1,2 procenta unijních směrnic. Pro srovnání loni v listopadu to bylo "jen" 0,9 procenta. Pořadí hříšníků vévodí ČR se dvěma procenty, za ní následují Polsko a Rakousko, u nichž je to 1,7 procenta.

Česko je pomalé a chybuje

"Zkrátka ten proces přijímání legislativy u nás je pomalý," připustil dnes v Bruselu v reakci na zprávu komise náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa. "Pořád děláme chyby," podotkl s tím, že občas jde o ryze formální pochybení.

Potíže působí mimo jiné to, že některá ministerstva nedodržují termíny stanovené úřadem vlády. "To považuji také za problém," řekl. Doplnil, že podobné výsledky mohou vést k tomu, že na Česko bude v EU pohlíženo negativně. Praha by si měla hlídat, aby plnila své závazky, pokud chce také účinně prosazovat své zájmy.

"Není pochyb o tom, že jednotný trh je motorem pro nový růst naší ekonomiky. Chceme-li opravdu uvolnit potenciál vnitřního trhu, aby nás vrátil zpět na koleje, pak si potřebujeme být jistí, že zákony jsou správně převáděny a používány v praxi - a to všude," řekl eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier.

Čtěte:

Cikány nesmíme poslat na Slovensko. Kvůli EU, nadává senátor

Roithová: Nutit státy EU k zakotvení sňatků stejného pohlaví do právního řádu je nesmysl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…