Čeští armádní piloti pomáhají s ochranou vzdušného prostoru nad Pobaltím

01.09.2019 7:10

Čeští armádní piloti se stíhacími letouny gripen ode dneška dohlížejí na vzdušný prostor pobaltských zemí, které nemají vlastní nadzvukové letectvo. Nebe nad Litvou, Lotyšskem a Estonskem má česká armáda na starosti společně s dánským a belgickým letectvem. Mise potrvá do konce roku.

Čeští armádní piloti pomáhají s ochranou vzdušného prostoru nad Pobaltím
Foto: archiv
Popisek: Pobaltí

Pro české nadzvukové letectvo je vyslání do Pobaltí šestou podobnou misí. V minulosti třikrát působilo na Islandu, v pobaltských zemích byli piloti gripenů nasazeni dvakrát v letech 2009 a 2012.

Čeští piloti startují k letům z estonské základny Ämari. K dispozici mají pět strojů Jas-39 Gripen, se kterými do Pobaltí přiletěli v pátek z letiště v Čáslavi.

Vyslané letouny jsou vybaveny standardní výzbrojí, jakou používají také při střežení českého vzdušného prostoru. Novinkou v současném zahraničním nasazení je použití zaměřovacích a průzkumných kontejnerů Litening 4i. Jsou primárně používány pro přesné údery proti pozemním cílům a piloti je nad Pobaltím využijí pro zlepšení schopnosti vzdáleného vizuálního pozorování letounů. Piloti budou mít také speciální vybavení včetně neoprenového oděvu pro případ, že by se ocitli ve studené vodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…