Chovanec k migraci: Tři roky dostávám přes držku za boj proti kvótám. A teď hrozí zrada. Od koho?

31.05.2017 7:41

Ministr vnitra Milan Chovanec v rozhovoru pro Právo velmi ostře promluvil o otázkách migrace. Zejména o kvótách na uprchlíky, které Evropská unie v poslední době prosazuje čím dál ostřeji. Český ministr vnitra ovšem tomuto „nesmyslu“ a „Kocourkovu“ ustupovat odmítá a na rovinu říká, že i když ve vládním ANO zaznamenává názory v duchu „tak té EU vyhovme“, udělat to nemíní. A pro případ, že by byl přehlasován, zcela vážně hovoří o vlastní demisi.

Chovanec k migraci: Tři roky dostávám přes držku za boj proti kvótám. A teď hrozí zrada. Od koho?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řádná schůze Sněmovny. Na programu byl slib nového poslance nebo rozhodnutí o novele zákona o střetu zájmů, kterou vetoval prezident Miloš Zeman.

Na úvod připomněl, že i když eurokomisař pro migraci stále ostřeji útočí na ČR, Polsko i Maďarsko, které přerozdělování migrantů odmítají, evropští politici začínají našemu postoji dávat za pravdu. Podle Chovance to ani jinak nejde, protože se po necelých dvou letech ukazuje, že naše námitky byly zcela správné a v zemích, které uprchlíky v roce 2015 přijaly, už dnes žádní migranti dávno nejsou, protože odešli za sociálními dávkami do Německa a Rakouska.

Především však odmítá ustupovat z tvrdého kursu bezpečnostních prověrek lidí, kteří mají přijít do ČR. I za cenu toho, že bychom měli EU platit pokuty, jak někteří požadují. V praxi to podle něj funguje spolehlivě a není důvod to měnit. „Například z Itálie jsme před půl až tři čtvrtě rokem dostali seznam deseti jmen, která jsme prověřili a ani jednoho z nich jsme nebyli ochotni přijmout, protože ta jména české bezpečnostní síly vyhodnotily jako riziková,“ prozradil.

Česká republika podle něj nechce být potížistou, důvodem jeho radikálního postoje je pouze fakt, že kvóty považuje za nesmyslné. Připomněl, že desetimilionová ČR je v celé EU pátá či šestá nejaktivnější ve vysílání pracovníků do Itálie a Řecka do uprchlických táborů. A ve vysílání policistů je z celé EU téměř nejaktivnější. „Stojí nás to velké peníze, kterých nelitujeme, a myslíme si, že jde o smysluplnou akci, která vytváří určitou hráz,“ vysvětlil ministr.

„Ale přerozdělovat si migranty v rámci Evropy a házet si je jako horký brambor je Kocourkov. A na tom se odmítám podílet,“ dodal.

Ministr nezpochybňuje, že jde pouze o jeho osobní názor, který ve vládě může být přehlasován. A nedá se to prý vyloučit, protože zejména z hnutí ANO začíná zaznívat, že bychom si měli přestat hrát na hrdiny a Evropské unii v jejích požadavcích vyhovět. „Pokud se to stane, já tohle dělat nebudu a půjdu pryč,“ říká odhodlaně ministr vnitra. Odmítá si vzít na triko, že bude suverénní země nucena brát si lidi bez jakékoliv prověrky.

Jak dodal, po třech letech dosavadní politiky by pro něj taková změna postoje byla jednak politickou sebevraždou, ale především jde o Českou republiku. „Tu zemi nemůžeme přece rozvrátit,“ varuje.

„Já se tady tři roky něčemu bráním, tři roky dostávám přes držku v Evropě, poslouchám řeči o tom, že jsme divní Východoevropani, abychom se nakonec zlomili a vzali lidi jen proto, aby jich půlka zdrhla? A pak jsme si je házeli s Němci přes hranice další rok?“ U tohoto prý ministr Chovanec skutečně asistovat nehodlá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…