Chránit před koronavirem ty nejohroženější, seniory. A zbytek populace vrátit k normálnímu životu, radí ekonom Zámečník

03.04.2020 20:41

„Kromě nejohroženější skupiny by se zbytek populace měl vrátit k normálnímu životu, jak to jen půjde,“ řekl v pořadu Interview ČT24 ekonom Miroslav Zámečník. Dopady pandemie na světovou ekonomiku označil za extrémní ránu a zmínil, že do předkrizové úrovně by se světová ekonomika mohla vrátit nejdříve v první polovině roku 2023. Zhodnotil přístupy zemí k řešení krize a navrhuje, jak by se situace měla řešit u nás.

Chránit před koronavirem ty nejohroženější, seniory. A zbytek populace vrátit k normálnímu životu, radí ekonom Zámečník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Zámečník

Anketa

Vláda dá živnostníkům příspěvek 25 000 Kč. Je to moc, nebo málo?

63%
17%
20%
hlasovalo: 20296 lidí
Ze současné nepříznivé ekonomické situace způsobené pandemií koronaviru se, podle ekonoma, budeme dostávat pomalu. „I kdyby to trvalo relativně krátce, tak ten propad bude extrémně hluboký,“ podotkl. V případě Spojených států by pokles ekonomiky mohl dosáhnout až pěti a půl procenta. To by znamenalo největší pokles od konce druhé světové války.  

Zámečník si myslí, že svět by mohl předkrizové úrovně ekonomiky dosáhnout až v první polovině roku 2023.

V případě České republiky však Zámečník vidí i pozitiva s ohledem na současná čísla nakažených, která ukazují, že boj s pandemií zvládáme dobře. Zaměřit bychom se tedy měli na nejohroženější skupinu obyvatel, kterou jsou především senioři. Právě ty by ekonom rád dostatečně chránil i za přispění financí na systémy jejich ochrany. „Zbytek populace vrátit k normálnímu životu, jak jen to půjde,“ radí.

Zmínil i příklad Tchaj-wanu, který je často dáván za vzor zvládání nemoci COVID-19. Uvedl, že na tomto ostrově například pokračuje i výuka ve školách, byť za přísných bezpečnostních pravidel. „Tchaj-wan spustil krizové řízení už dvacátého ledna, když se ještě volně cestovalo. Oni zaregistrovali, že se něco děje ve Wu-chanu a okamžitě přijali opatření, nasazení všech sil k navýšení kapacity ochranných prostředků,“ doplnil. K přípravě Tchaj-wanu prý přispělo zejména i to, že jej v nedávné době již zasáhly předchozí vlny koronavirových nákaz.

Evropa, potažmo Západ, by se dle jeho slov měly poučit a nespoléhat se s výrobou zdravotnického materiálu jen na ostatní země, jako je Čína. Měla by se zde udělat pro tyto případy i určitá rezerva. Podotkl, že dobré by bylo, kdyby bylo odvětví těchto zdravotnických pomůcek u nás zakonzervované, aby v rámci dnů dokázalo v případě potřeby rozběhnout jejich výrobu. „Rezervace kapacit je úplně triviální mechanismus, který známe ve spoustě dalších odvětví, pakliže tomu přikládáme strategický význam,“ připomněl Zámečník.

Na slova bývalého guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy, že nemůžeme v rámci záchrany životů enormně prodlužovat zátěž ekonomiky, Zámečník odvětil, že je třeba ochránit ty, kteří jsou nejzranitelnější, a pak ekonomiku obnovit.

Ekonom zmínil, že se mu líbí přístup Švédska k řešení ekonomické části pandemie – tam totiž stát jakožto pomoc lidem vrátí již zaplacené daně v tomto roce. „K čemu nám to kontrolní hlášení a EET je, když ho nedovedeme použít pro reverzní tok?“ položil dotaz. Zjistit velikost ztrát by podle něho prostřednictvím systému mělo jít v ideálním případě bez problémů.

Z pohledu pomoci státu by rád viděl, aby se zaměřil na reverzní tok DPH a sociálního pojištění zaměstnavateli. Tzv. kurzarbeit považuje za příliš komplikovaný systém, zvláště když mnoha subjektům chybí dostatečné množství likvidity. Dle něho ji mnoho firem má v rezervě pouze na měsíc.

Účast státu v postižených podnicích, k čemuž chce přistoupit například Německo, Zámečník vnímá jako strategickou příležitost, vzhledem k tomu, že některé firmy by se mohly, včetně svých patentů, dostat do zahraničních rukou. Zvýšil by také pravomoci centrální bance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…