Chtěli byste raději zvýšit důchody nebo pomáhat rodinám s dětmi? Češi odpovídají

04.08.2016 13:47

Češi, Moravané a Slezané od svého státu podle všeho očekávají, že jejich stát pomůže mladým rodinám spíš než seniorům. Občané jsou dále kritičtí proti zvyšování sociálních dávek. Ukázal to červnový průzkum agentury STEM, podle něhož jsou také občané rozděleni na dva takřka stejně velké tábory, pokud jde o to, zda investovat do zvyšování sociálních dávek, nebo do ochrany přírody.

Chtěli byste raději zvýšit důchody nebo pomáhat rodinám s dětmi? Češi odpovídají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Podle červnového výzkumu STEM by mírně nadpoloviční většina lidí (56 %) spíše podpořila rodiny s dětmi, než by zvyšovala důchody pro staré lidi. Jasná většina občanů (70 %) požaduje od státu, aby se především zabýval rozšiřováním sociálních služeb namísto zvyšováním sociálních dávek. V názoru na to, zda více investovat do ochrany životního prostředí, nebo zvýšit různé sociální dávky, je veřejnost rozdělena do dvou vyrovnaných táborů,“ píše agentura.    

Stoupenci ČSSD a KSČM preferují navýšení sociálních dávek

Dlouhodobé výzkumy ukazují, že to není poprvé, co by občané České republiky preferovali podporu rodin proti podpoře seniorů. STEM k tomu poznamenává, že tento trend přetrvává od druhé poloviny devadesátých let minulého století, tedy dvacet let. Přibližně v roce 2005 vzrostl počet těch, kteří uznávají nutnost pomoci i seniorům. Dodnes však platí, že lidé, kteří volají především po podpoře rodin s dětmi, převažují. Čím starší respondenti jsou, tím častěji hovoří o potřebě pomáhat i seniorům. Určitou roli hraje i vzdělání respondentů. Vzdělanější lidé častěji preferují ochranu životního prostředí před navyšováním sociálních dávek.

„V závislosti na vzdělání je ve zkoumaných otázkách nejvýraznější rozdíl v názoru, zda zvyšovat sociální dávky, nebo investovat do životního prostředí. Mezi lidmi se středoškolským nebo vysokoškolským vzděláním převažují odpovědi, že důležitější je preferovat životní prostředí, mezi lidmi s nižším vzděláním je poměr obrácený,“ doplňuje agentura.

Celý průzkum naleznete zde

Při pohledu na sympatie k jednotlivým politickým stranám asi příliš nepřekvapí, že stoupenci ČSSD a KSČM preferují navýšení sociálních dávek, zatímco příznivci ODS a TOP 09 hovoří o potřebě pečovat o přírodu.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…