Chystá se Bidenův projev. Vítězný? Pozor, Georgia ještě ve hře. I Pensylvánie, prý jsou důkazy o podvodech

06.11.2020 21:29

Nejasnosti ohledně amerických prezidentských voleb pokračují a přicházejí nové pochybnosti. Ty například přináší rozhodnutí pensylvánského Nejvyššího soudu přijímat korespondenční hlasování až tři dny po dni voleb. Nejasný je i výsledek voleb. Například v Georgii se dosavadní velmi těsné výsledky ještě mohou značně proměnit, do voleb totiž promluví hlasy od vojáků či zahraničních voličů, které mohou tamní výsledek otočit v zisk současného prezidenta Donalda Trumpa. Chystá se i oznámení od kandidáta demokratů Joea Bidena, ten během hlavního vysílacího času hodlá vstoupit na obrazovky společně se svou kandidátkou na viceprezidentku Kamalou Harrisovou.

Chystá se Bidenův projev. Vítězný? Pozor, Georgia ještě ve hře. I Pensylvánie, prý jsou důkazy o podvodech
Foto: Repro Youtube
Popisek: Biden vs. Trump - koláž

Anketa

Jste pro umožnění korespondenčního hlasování při volbách v České republice?

4%
96%
hlasovalo: 18671 lidí
Velmi klíčových státem v souboji o Bílý dům je aktuálně Pensylvánie, v té se totiž bojuje o 20 volitelů. Pokud by je získal Joe Biden, má podle aktuálního stavu voleb (za předpokladu, že se výsledky radikálně nezmění u možného přepočtení hlasů v některém ze států) potřebných 270 volitelů v kapse.

Hlasy jsou nesmírně vyrovnané a oba kandidáti mezi sebou dělí jen desítky tisíc volebních lístků, důležité proto bude správné spočítání hlasů. A promluvit můžou i chyby v některých korespondenčních hlasech.

Podle pensylvánského senátora Pata Toomeye neexistují pro tvrzení o rozsáhlých volebních podvodech ve státě důkazy. Podle něj „neexistují jednoduše žádné důkazy“ o „jakémkoli druhu korupce nebo podvodu“.

Co však jej již nenechává klidným, je rozhodnutí Nejvyššího soudu Pensylvánie, které umožnilo přijímat poštovní lístky v Pensylvánii až tři dny po dni voleb, pokud neexistují důkazy o tom, že po volbách byly označeny poštovním razítkem. Soud podle něj tímto rozhodnutím porušil americkou ústavu a „ignoroval zákony“. Hlasy přijaté po volbách by dle něho měli být označeny za neplatné.

Toomey zdůraznil, že nyní bude soudní posouzení průběhu voleb „důležitou součástí procesu“.

Kromě soudů a přepočtů hlasů může do těsných výsledků promluvit i to, že stále nejsou sečteny kompletní výsledky. V pátek bylo po dvacáté hodině sečteno v Pensylvánii dle odhadu agentury AP 98 % hlasů, podle televize CNN pak dokonce 96 % a vzhledem k rozdílu kolem deseti tisíců hlasů může stále dojít k výrazné proměně. Aktuálně je ve vedení Joe Biden s 49,5% (3.311.673) hlasy, současná americká hlava státu Donald Trump má 49,3% hlasů (3.298.011).

Velmi napjatá je i situace v Georgii, kde se odhady amerických médiích zmiňují, že zbývá sečíst zřejmě jen poslední procento ze všech hlasů. Nutno podotknout, že i tady to může být zcela klíčová záležitost. Oba dva kandidáti totiž mají shodně 49,4% a rozdíl činí méně než 2 tisíce hlasů. Biden vede s 2 450 200 hlasy, Trump má aktuálně hlasů 2.448.647.

Zbývá přitom sečíst i volební lístky zahraničních voličů či vojáků. Právě ty by mohly výsledek ve státě znovu otočit ve prospěch Donalda Trumpa, jenž jejich nezapočítání zmínil na svém twitteru. „Kde jsou chybějící vojenské hlasy z Georgie? Co se s nimi stalo?“ tázal se.

Ani finální výsledek nemusí být zcela finální, Georgie totiž již potvrdila, že se chystá hlasy přepočíst.

V případě, že o vítězi v nejbližší době nerozhodne Pensylvánie, pozornost obou kandidátů se bude stále upínat kromě Georgie i ke zbývajícím 4 nerozhodnutým státům. Těmi jsou Severní Karolína a Aljaška, kde vede Trump, a Arizona s Nevadou, kde nyní vede Biden.

Právě od kandidáta demokratů brzo zazní nový projev. Biden se jej chystá přednést v hlavním vysílacím čase, a kromě něj má vystoupit, podle informací televize CNN, i jeho kandidátka na viceprezidentku Kamala Harrisová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …