Čí zájmy hájí? Pirátka Richterová dostala prostor drtit Zemana na ČT

10.03.2021 21:35

Prezident Miloš Zeman chtěl dnes po premiérovi Andreji Babišovi (ANO), aby z funkce odvolal ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a ředitelku Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irenu Storovou. Oba jsou podle něj nekompetentní a zdržují věc ohledně zavádění ruské vakcíny do České republiky, a nesou tak odpovědnost za lidské životy. Prezidentův přístup ve středečním pořadu Interview ČT24 kritizovala první místopředsedkyně Pirátské strany a poslankyně Olga Richterová. „Čí hají zájmy? Není to žádný odborník na vakcinaci!“ uvedla na adresu hlavy státu.

Čí zájmy hájí? Pirátka Richterová dostala prostor drtit Zemana na ČT
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí
Poslankyně Richterová byla značně zaražena aktualitou, že prezident Miloš Zeman chce, aby Jan Blatný už nebyl ministrem zdravotnictví a šéfka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová na této pozici skončila. „Je dost překvapivé, že se pan prezident jímá hodnotit výkon ministrů v situaci, kdy jsme uprostřed obrovské krize a je potřeba ji řešit,“ uvedla.

Rozhodně podle političky není vhodná doba na to, dělat v čele resortu zdravotnictví personální změny. Za vládu a její efektivitu je zodpovědný hlavně Andrej Babiš. „Prezident by si měl tyto své názory vyřizovat s premiérem. Předseda vlády je zodpovědný za to, jaký výkon jeho ministři podávají. Při výměně ministrů zdravotnictví jsem velmi zdrženlivá, jsme v situaci, kdy se brodíme hluboko. Máme co dělat, abychom se netopili. Výměna ministra je překvapivý tah,“ hodnotila.

Na argument, že Zeman to dělá v zájmu řešení situace, že chce zrychlit očkování ruskou neschválenou vakcínou, poznamenala: „Prezident není odborník na vakcinaci. Není ten, kdo by měl rozhodovat, jakou látkou má být kdo očkován,“ zdůraznila.

Vybídla k zamyšlení, proč do očkovací strategie vstupuje Zeman právě tímto způsobem. „Je otázkou, čí hájí zájmy? V posledních měsících vystupuje velmi výrazně i pro velký ruský podíl na dostavbě části Dukovan,“ připomněla.

Naznačila, že u prezidenta zřejmě rozhoduje ruský podíl než kvalita. „Je zvláštní, když prezident naší země velmi výrazně tlačí vakcínu z jedné jediné země – z Ruska,“ dodala.

Následně se přesunula k další věci, která má v boji proti šíření koronaviru kromě očkování pomoci, a sice k plošnému testování ve firmách, které však mělo přijít mnohem dříve. „Velmi smutná věc je, že kdyby bývala vláda postupovala strategicky, bylo testování ve firmách od října či od listopadu,“ uvedla k plošnému testování. Vláda nic nepřipravila včas a důsledkem toho jsou i přeplněná testovací centra.

Firmám by měl podle Richterové stát navýšit úhrady za testy. „Zejména menší firmy s tím mají větší náklady, když za nimi musí přijet odběrový tým. Kvalitní testy stojí víc než 60 korun,“ zmínila, že je podstatné, aby se testovalo s reálnými výsledky. „Levné testy jsou málo citlivé a lidem dávají jen falešný pocit uklidnění,“ podotkla. I zde měl stát včas předem vyjednat velké objednávky.

Ani očkovací strategie není nastavena správně. „Je zde málo komunikace, chyběla informační kampaň. Klíčová věc je prioritizace. Vláda musí jasně říct a dát pokyn, co s pacienty, jejichž praktičtí lékaři neočkují. Praktickým lékařům se také musí jasně říct, jakými vodítky se řídit při zvaní lidí, obecný manuál jim priority moc nedává,“ zmínila s tím, že i systém na registraci očkování by mohl být jednodušší.

Premiér Babiš dnes hovořil o tom, že po Velikonocích by chtěl říct, jak se bude rozvolňovat. Za jakých podmínek si představují rozvolňování Piráti? „Tato odpověď musí zaznít ve scénáři od vlády,“ zdržela se konkrétní odpovědi Richterová. „Rozhodně není možné rozvolňovat, dokud budou na JIP lůžka obsazená,“ poznamenala.

Vlastní plán možného rozvolnění ve středu představila koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), má tři varianty postupu podle epidemického vývoje. Více jsme psali ZDE.

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …