Cílek promluvil u Moravce na rovinu. Zastánci plánů EU nebudou nadšeni

20.09.2020 14:24

Hosty druhé hodiny Otázek Václava Moravce byli ministr životního prostředí Richard Brabec a geolog Václav Cílek. Debatovali o plánech EU na zezelenání ekonomiky. Shodli se na tom, že předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová předkládá až příliš ambiciózní návrhy.

Cílek promluvil u Moravce na rovinu. Zastánci plánů EU nebudou nadšeni
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Václav Cílek v České televizi

Před útokem koronavirové pandemie chtěla EU nechat zezelenat svou ekonomiku. Pandemie tento plán zbrzdila, ale plány na zlepšení klimatu nebyly shozeny pod stůl. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová by naopak v ekologických opatřeních ještě přitvrdila, neboť má za to, že koronavirová pandemie představuje příležitost na proměnu ekonomiky.

Ursula von der Leyenová by si přála, aby se úroveň emisí snižovala do roku 2030 nejen o 40 %, což bylo v plánu, ale rovnou o 55 %.

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí
Podle Brabce je sice Ursula von der Leyenová velmi ambiciózní, ale její plány nebudou úplně proveditelné.

Cílek byl ve svém vyjádření ještě razantnější.

„Já jsem se díval na historii různých morových ran a skoro vždycky následovala lokalizace, to znamená orientace na místo, kde žiju. Ty ambiciózní plány jsou nebezpečné v tom, že cílí na energetiku,“ pravil Cílek. S tím, že se hodně mluví o snižování oxidu uhličitého v ovzduší, ale často už se stejně nahlas neříká, že energetická soustava musí být stabilní. Cílek má obavu, že plány EU by mohly ohrozit stabilitu celé energetické sítě. „Velmoci opatrně a velmi pozvolna... a říkám to velmi nerad, je třeba postupovat třeba v odstavení uhelných elektráren,“ poznamenal geolog.

Česko by si podle něj mělo udržet energetickou bezpečnost. A tuto bezpečnost si nejlépe udrží, pokud vsadí na mix získávání energie z jádra a z fotovoltaických elektráren. Osobně by preferoval spíše menší jaderné zdroje, které jsou prozatím hudbou budoucnosti, respektive horizontu asi dvaceti let.

Kritický byl ale i k českému národu.

„Já bych rád ten český národ vyměnil, ale nevím za jaký jiný,“ pravil Cílek s tím, že by si dokázal představit, že se všichni lidé budou ke své krajině chovat zodpovědněji, ale k některým změnám zkrátka nedochází tak rychle, jak by bylo záhodno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…