Čím hloupější, tím pravicovější? Nesmysl, tvrdí Dolejš

04.11.2012 7:20

Podle poslance za KSČM Jiřího Dolejše není rozhodujícím faktorem inteligence voliče, ale jeho sociální situace. Zastávat tak názor, že čím hloupější, tím levicoější podle něj zavání politickým rasismem. Dolejš odpovídal na dotaz čtenáře ParlamentníchListů.cz.

Čím hloupější, tím pravicovější? Nesmysl, tvrdí Dolejš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za KSČM Jiří Dolejš

"Tyhle nesmysly neberte vážně. To, že mezi voliči levice je více lidí se základním vzděláním také nic neznamená - ta souvislost je spíše se sociální situací," má jasno poslanec. Čtenář se totiž ve svém dotazu odkazoval na studii, podle které volí pravicové strany člověk s nižší intelegencí, který se v pravicovém systému cítí "bezpečněji". Podle Dolejše je ale celá studie naprostý nesmysl. "Neexistuje skutečně dokázaná korelace (souvislost) mezi inteligencí a pravicovými či levicovými názory. Tímhle bych se neutěšoval. Pro řadu lidí je politický názor jen ideologická útěcha - najdou se jak na pravici, tak na levici," dodal.

Dolejš dále tvrdí, že kulturní vzorce chování mají svou setrvačnost, ale nejsou vrozené. "Říci, že politické názory nesouvisí se sociální zkušeností, ale s genetickým předurčením, je absurdita a zavání jakýmsi podivným politickým rasismem," nebere si servítky Dolejš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…