Čína a Tálibán. Jestli spolu vybudují hospodářský zázrak, Západu to zlomí vaz, obává se Bašta

05.09.2021 10:17

Někdejší diplomat Jaroslav Bašta varuje před sbližováním Číny a Tálibánu, mezi nimiž už probíhají diskuse o investicích do obnovy zdevastované země a upevňování moci radikálního hnutí. „Budování čínského hospodářského zázraku v jedné z nejzaostalejších zemí světa by nám mohlo definitivně zlomit vaz,“ vyjadřuje své obavy ve svém nedělním komentáři pro Prvnízprávy.cz.

Čína a Tálibán. Jestli spolu vybudují hospodářský zázrak, Západu to zlomí vaz, obává se Bašta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Tento týden tiskový mluvčí tálibů Zabíhulláh Mudžáhid oznámil, že jejich hnutí má pouze jednoho strategického partnera, a tím je Čínská lidová republika. Doslova řekl: Čína pro nás představuje fundamentální a jedinečnou možnost, protože je připravena investovat v naší zemi. Navíc bude spolupracovat na poválečné obnově Afghánistánu.

Konkrétně se zmínil o čínském projektu „Jeden pás, jedna cesta“, který považuje za obnovení historické Hedvábné stezky. Pak od obecných deklarací přešel ke konkrétním cílům čínských investic. ČLR se bude podílet na obnově těžebního průmyslu; konkrétně se zmínil o nalezištích mědi, jejichž exploatace se v nejbližší době obnoví a modernizuje právě zásluhou velkého souseda. Ten má pro Kábul představovat bránu na trhy celého světa.

Původní zdroj ZDE

S ohledem na zkušenosti třeba z Běloruska Bašta předpokládá, že čínské investice do těžebního průmyslu budou masivní a přijdou velmi rychle. „Stejně jako vybudování nezbytné dopravní infrastruktury, což se logicky zároveň spojí s projekty poválečné obnovy Afghánistánu. To všechno stojí a padá s otázkou budoucí stability země rozvrácené téměř půlstoletím válek,“ dodává.

Na základě dosavadní proklamace a kroků tálibů se podle Bašty ukazuje, že islámské hnutí v čase politicky velmi vyspělo. „Důkazem toho je například existence politického ústředí v katarském Dauhá. Jejich velmi silnou zbraní se stala diplomacie, jak směrem ven, tak hlavně dovnitř země.

Z hlediska čínských bezpečnostních zájmů jsou v jejich programu dva klíčové body: První se týká činnosti radikálních islamistických organizací al-Káidy a Islámského státu. Nadále mají být zakázané, stejně jako činnost uskupení Ujgurů z čínského Sin-ťiangu.

Druhý se týká produkce narkotik, zejména heroinu. Tálibán ústy svého tiskového mluvčího slíbil, že proti drogám bude tvrdě bojovat a jeho cílem je nový Afghánistán jako země bez narkotik. Tato otázka je pro Čínu kvůli opiovým válkám v 19. století mimořádně citlivá.

Ostudná vojenská porážka v nejdelší válce Spojených států a jejich spojenců z NATO představuje pro budoucnost Západu zřejmě ten menší problém. Ten větší podle Bašty nastane, až se Číně podaří její záměr „učinit z Afghánistánu výkladní skříň svých dobrých úmyslů a rychle exportované prosperity“.

„Kontrast mezi dvaceti lety válčení a pěti lety budování čínského hospodářského zázraku v jedné z nejzaostalejších zemí světa by nám mohl definitivně zlomit vaz,“ dodává Jaroslav Bašta. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…