Číňané prý obdivují Putina. Spisovatel vysvětluje důvody

08.10.2014 17:41

Je známo, že popularita Vladimira Putina mezi Rusy dosahuje historických maxim. Spisovatel a bloger Břetislav Olšer upozorňuje, že ruský prezident má velmi početnou skupinu obdivovatelů i mezi Číňany. Ti prý tíhnou k silným vůdcům, o čemž svědčí i to, že na dračku jde kniha čínského spisovatele o Vladimiru Putinovi a memoáry Baracka Obamy, Margaret Thatcherové či Nelsona Mandely zůstávají na pultech knihkupců.

Číňané prý obdivují Putina. Spisovatel vysvětluje důvody
Foto: Archiv BO
Popisek: Břetislav Olšer

„The Wall Street Journal si vyslechl nadšení pekingského knihkupectví Wang-fu-fing, které již prodávalo memoáry světových osobností, mj. Obamy, Thatcherové či Mandely, ale žádná z nich nesahala výší prodeje knihy o Putinovi ani po kotníky. Čínská společnost totiž vzhlíží pouze k silným vůdcům; jestli je lídr slabý a nechá se zastrašovat, národ ho nebude respektovat. Jde hlavně o paralelu Ruska a Západu...“ píše Olšer na svém blogu na iDnes.cz.

Podle Olšera se navíc dá očekávat, že sankce, které Západ uvalil na Rusko, povedou k dalšímu přibližování Ruska k Číně. Kreml totiž potřebuje čínské zboží, zatímco Čína se neobejde bez ruských energetických zdrojů. Vladimir Putin prý již v Šanghaji podepsal třicet obchodních dohod a dalších tucet je na spadnutí.

„Západní politici se svými zlostnými sankcemi tak `ostrouhají mrkvičku`. Podpisem květnové dohody o masivních dodávkách ruského plynu Číně se totiž jejich časté pohrůžky energetickým bojkotem Ruska, který by měl být citelným obchodním trestem za politiku Kremlu v ukrajinské krizi, změní jen v další prázdná slova,“ myslí si publicista.

Celý text ZDE.

„Čínský kapitalismus se socialistickou tváří ví, že místa, která nepřítel chvatně opouští, on okamžitě obsadí. Na miliardu a pět set milionů Číňanů připadá jen 70 milionů čínských komunistlů, tedy ani ne pět procent,“ konstatuje Olšer. Svědčí o tom prý i to, že Čína chce vybudovat dopravní koridor přes Kerčský průliv až na Krym, kde plánuje vybudovat i přístav a ekonomickou zónu, čímž údajně vznikne nová Hedvábná stezka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …