Čínské vlajky vlají Prahou. Takhle lézt do zadku, zlobí se Schwarzenbergův politik, který kdysi hlásil, že má průjem

23.03.2016 15:13

V pondělí má do Prahy dorazit čínský prezident. Přípravy na státní návštěvu však nenechávají všechny v klidu. Ozval se například starosta městské části Praha 6, kterou má kolona se státní návštěvou projíždět z letiště. Vzhledem k tomu, co se kolem toho na Evropské třídě již nyní odehrává, pocítil starosta potřebu se vyjádřit.

Čínské vlajky vlají Prahou. Takhle lézt do zadku, zlobí se Schwarzenbergův politik, který kdysi hlásil, že má průjem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká a čínská vlajka v ulicích Prahy před státní návštěvou prezidenta Čínské lidové republiky

Ve středu ráno započaly na Evropské třídě přípravy na státní návštěvu. U mnohých to vzbudilo zájem, a nejen souhlasný. Internetem se začala šířit fotografie lampy ozdobené českou a čínskou vlajkou, ke které mnozí přidávali své komentáře. „Tak to už je trošku moc, ne?“ sdílel například redaktor Respektu Jaroslav Spurný. Další vyjadřovali názor, že jsme se vrátili o třicet let zpátky, jen zlatá výzdoba rudého praporu se trochu změnila. Někteří rovnou usuzovali, že čínské vlajky na ozdobu veřejných komunikací byly vyrobeny z někdejších vlajek sovětských.

Čínská vlajka na Evropské třídě. Zdroj: FB Robert Pecka

Evropská třída, kde tyto mohutné přípravy probíhají, leží v katastru Prahy 6. Tam v tomto volebním období starostuje Ondřej Kolář z TOP 09. Starosta šestého obvodu se nikdy netajil negativním postojem k prezidentu Zemanovi, kdysi například přímo na radnici nechal vyvěsit jeho fotografii ve výletním člunu. „Portrét prezidenta jsem vyměnil, protože prezident sám o sobě tvrdí, že je lidový. Z mého pohledu jeho vyobrazení v nafukovacím člunu jeho lidovost vystihuje lépe než oficiální portrét,“ vysvětloval tehdy.

Starosta Kolář, který vystudoval plzeňská práva a pražskou FSV, působil na New York University of Prague a poté dělal tajemníka Karlu Schwarzenbergovi, zaujal i jinak. Například když v jeho městské části kontaminace vodovodu způsobila masové střevní potíže, svěřil se na Facebooku občanům, že sám má co dělat, aby se mu podařilo „nevysrat se z podoby“.

Čínské vlajky na Evropské třídě jej očividně nepotěšily. Jeho radnice k tomu vydala tiskové prohlášení, sepsané „specialistou vnějších vztahů a zahraničního public relations“ Martinem Churavým, cand. soc. V něm se radnice distancuje od této akce, kterou si prý organizuje pražský magistrát. „Lézt někomu do zadnice tím, že po městě vyvěšuji vlaječky jeho země, mi přijde přes čáru, zvláště pak v případě země, se kterou nemá Česká republika žádný bližší vztah. Doufám jen, že Evropská ulice nebude 28. března lemována davy lidí s mávátky, kteří budou nadšeně vítat soudruhy, kteří ve velkém porušují lidská práva, utlačují malé národy a neustále se snaží eskalovat napětí,“ napsal jménem starosty. Očekává prý podobné monstrózní výzdoby, až dorazí někdo z našich skutečných spojenců.

„Mrzí mě, že vedení hlavní města České republiky se snaží takto přihlouplým způsobem zavděčit hradnímu pánovi, kterému se v krátké době podařilo zničit téměř vše, co zde od roku 1989 bylo v této zemi pracně budováno,“ zakončil.

Všem, kteří protestují proti vyzdobování Evropské ulice, ale odpověděl Jaroslav Plesl, šéfredaktor MF DNES. Ten dohledal fotografii, jak před návštěvou čínské delegace vypadala washingtonská Pensylvania Avenue vedoucí k Bílému domu.

Pensylvania Avenue, Washington v roce 2011. Foto: Z Facebooku Jaroslava Plesla

Londýn 2015 - foto: Facebook.com


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…