Čínský plán pro Ukrajinu. Zelenskyj varuje: S Putinem uděláme kompromis, a on pak zase pošle vojáky

25.02.2023 7:30

Čína v den, kdy uplynul rok od ruské invaze na Ukrajinu, představila plán na ukončení války. Rusko s jejím plánem souhlasí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že s Čínou lze spolupracovat, některé body dávají smysl, s jinými nesouhlasí.

Čínský plán pro Ukrajinu. Zelenskyj varuje: S Putinem uděláme kompromis, a on pak zase pošle vojáky
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Celkem čínský mírový plán čítá 12 hlavních bodů. Zahrnuje například výzvy k příměří a k jednání o míru mezi Ruskem a Ukrajinou. „Všechny strany by měly podporovat Rusko a Ukrajinu, aby se ubíraly shodným směrem a aby co nejdříve obnovily přímý dialog,“ uvedla Čína.

Zdůraznila, že „jaderné zbraně nesmí být použity“. „Je třeba se postavit hrozbě či použití jaderných zbraní,“ stojí v plánu nazvaném Čínské stanovisko k politickému urovnání ukrajinské krize. Naléhá také, aby se obě země zdržely útoků na civilní obyvatelstvo.

Peking také apeluje na to, aby se obě země zdržely útoků na civilní obyvatelstvo.

Podle Zelenského některé body dávají smysl, jiné odmítá. I přes neshody by si ale dokázal představit s Čínou spolupracovat, řekl na tiskové konferenci k výročí ruské invaze, kterou zahájil minutou ticha. Ocenil, že Peking v plánu myslí na jadernou bezpečnost i územní celistvost, i když o ní hovoří pouze obecně, uvedla CNN Prima News. Podle Kyjeva by plán válku pouze „zmrazil“. 

Ukrajinský prezident v rozhovoru pro BBC zopakoval, že kompromis s ruským prezidentem Vladimirem Putinem je nemožný. „Otázka není ve slově ‚kompromis‘. Těch máme v životě milion, dějí se každý den. Otázkou je, s kým? Kompromis s Putinem? Ne. Proč? Protože není víra. Dialog s ním? Ne, protože není víra,“ zdůraznil Zelenskyj a dodal, že „se s Putinem domluvíte a další den na vás pošle vojáky“.

Moskva čínský plán podporuje, ale vyzývá, aby se Ukrajina „smířila s novou územní realitou“.

Čínský plán na ukončení války mimo jiné vyzývá ke zřízení humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů a k zajištění vývozu obilí, jehož přerušení způsobilo globální zdražování potravin. Plán zveřejnilo čínské ministerstvo zahraničí v den výročí masivního vpádu ruských vojsk na Ukrajinu 24. února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…