Církevní restituce: Takto známý farář reaguje na čerstvá slova o upalování čarodějnic a chudé církvi

21.11.2013 14:21

Končící předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a nový poslanec Jaroslav Zavadil (nestr. za ČSSD) ve středu v pořadu České televize Hyde park připomněl v souvislosti s církevními restitucemi slova papeže Františka o chudé církvi. Také zmínil čarodějnické procesy. Katolický kněz Zbigniew Czendlik však Zavadilovo vyjádření v reakci pro ParlamentníListy.cz označil za populismus.

Církevní restituce: Takto známý farář reaguje na čerstvá slova o upalování čarodějnic a chudé církvi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Římskokatolický farář Zbigniew Czendlik

„Já se domnívám, že církevní restituce měly být pojaty úplně jinak. Vrátil bych se do doby, kdy Jan Hus něco prohlašoval, stejně jako teď prohlašuje papež," narážel Zavadil v Hyde Parku na představu chudé církve, která nevlastní téměř žádný majetek. „Vrátil bych se do dob honů na čarodějnice a ptal bych se, jak církev své majetky získala," doplnil poslanec zvolený za ČSSD a odstupující předseda ČMKOS.

Revize majetku je nutná

„Revize toho, co se vydat má, je nutná… A na základě těch smluv bych pak vydal jen to, co je vydat opravdu nutné," řekl dále v pořadu České televize Zavadil s tím, že právě církevní restituce jsou podle něj důkazem toho, že povolební vyjednávání neumožňuje stranám, včetně strany vítězné, plně realizovat své programy.

Změna volebního systému

Právě proto Zavadil upřednostňuje před současným poměrným systémem většinový systém, ve kterém „vítěz bere vše“ a má tak možnost ve větší míře prosazovat svůj volební program. „Pokud nebude většinový systém se vším všudy, dočkáme se vždy spletitých koalic, kde kvůli koaličním ústupkům strany dělají něco, co je pro jejich voliče nesrozumitelné," uvedl Zavadil.

Zavadilův pohled na církevní restituce je součástí širšího názorového proudu. Předseda sociálních demokratů mluví o něco smířlivěji směrem k církvi, byť současné nastavení vyrovnání státu s církvemi považuje za příliš velkorysé, přičemž se také odvolává na papeže. „Přece je to papež František, který hovoří o tom, že církev by měla žít v chudobě a že by se měla starat o potřebné. Církve by měly projevit určitou sounáležitost s českou společností a netrvat na nepřiměřeně velkém rozsahu finančních náhrad," tvrdí Sobotka, který dnes bude s církvemi o možné revizi jednat.

Czendlik: Populismus, co jiného čekat

Katolický kněz Zbigniew Czendlik, veřejnosti známý například jako přítel zpěvačky Lucie Bílé či tvář vysílání České televize, vnímá Zavadilova slova jako populismus. „Od pana Zavadila nic jiného než populismus nemůžu čekat. On se tím živil, živí a bude živit. To ho charakterizuje. Já bych si přál, aby se skutečně vedla odborná diskuse na tato témata, ale církevní restituce se zneužívají v politických kampaních. Dokonce si myslím, že politici vůbec nemají tušení, v čem restituce spočívají. Opakují jen fráze, které někdo vysloví a někdo přečte,“ řekl ParlamentnímListům.cz správce lanškrounské farnosti. Czendlik zastává názor, že vrácený majetek církvím pomůže především občanům. Podle něj je podstata restitucí správná a církve jsou dobrým hospodářem.

ČSSD bude přemlouvat církve

Sociální demokraté chtějí, aby se církve, vzdaly části peněz od státu, které jim podle restitučního zákona náleží. Zástupci ČSSD se proto odpoledne setkají s představiteli České biskupské konference, Federace židovských obcí a Ekumenické rady církví. Pražský arcibiskup Dominik Duka již dříve uvedl, že církev je ochotna místo části peněz přijmout od státu dluhopisy, aby tolik nezatěžovala státní rozpočet. Podle zákona má stát církvím vyplatit během 30 let na náhradách celkem 59 miliard korun navýšených o inflaci.

Co vlastně řekl papež?

Slova papeže, na která se dnes sociální demokraté odvolávají, prohlásil Argentinec Jorge Mario Bergoglio po svém zvolení hlavou katolické církve letos v březnu, kdy přijal jméno po Františkovi z Assisi. Dal tak najevo své přání, aby se církev vrátila k ideálům chudoby a sloužila chudým. „František z Assisi byl člověkem chudoby, člověkem míru, člověkem, který miluje a ochraňuje stvoření. V tuto chvíli nemáme nejlepší vztahy s těmito pojmy," uvedl papež. „Přál bych si, aby i celá církev byla církví chudých, církví pro chudé," vyslovil svou tužbu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…