Čistky: Vláda se podle Bucherta chová, jako by tu měla být navždy

16.07.2010 12:33

Za krátkozraký postup, který se středopravicovému kabinetu nemusí vyplatit, považuje komentátor Buchert v Reflexu rozsáhlé změny ve vedení reortů.

Čistky: Vláda se podle Bucherta chová, jako by tu měla být navždy

Koaliční strany ODS, TOP 09 a Věci veřejné obsadily vahou svých 118 hlasů v Poslanecké sněmovně všechny významné posty a opozici pustily k některým funkcím v poslaneckých výborech jen proto, že se to musí. „Nová vláda, jež má koaliční smlouvu, se v tomto někdy chová, jako by měla vládnout navždy," všímá si komentář Viliama Bucherta v Reflexu.

Podle něj jde o krátkozraký postup a středopravicovému kabinetu se nemusí vyplatit. Není rozumné provádět čistky, které připomínají nechvalně známou „noc dlouhých nožů", na všech důležitých místech na všech ministerstvech. Přitom je minimální pravděpodobnost, že na důležité posty přicházejí vždy ti „praví".

Kohouta nepustí kníže ani do „věčného města"

Pro zemi by bylo neštěstí, kdyby všichni noví ministři spustili čistky, které mohou kromě mnoha podezřelých šibalů zlikvidovat i dobré úředníky. Vždyť výkonná a nezkorumpovaná státní správa je ten největší dar, jaký může demokratický stát mít.

Proto až nepochopitelně vyznívá informace, že se pro bývalého ministra zahraničí Jana Kohouta nerýsuje v české diplomacii žádné místo. To je hodně neobvyklé, protože exšéfové diplomacií všude na světě odcházejí na důležité posty, kde mohou dál pracovat pro svou zemi. Karel Schwarzenberg ale podle informací z Černínského paláce nechce poslat Kohouta ani jako velvyslance do Říma.

Vyhazovy všech exponentů posledních dvou vlád jsou hloupým krokem

Některým exponentům bývalé vládní garnitury, do níž lze zahrnout kabinety Mirka Topolánka i Jana Fischera, se dají vyčíst mnohé věci, ale pokud budou muset zmizet všichni, dělají ministři Petra Nečase hloupý krok.

Čtěte také:

S náměstky se loučí i kníže 

Už nejen ABL. Johnův náměstek je soukromé očko 

Vítěz Kalousek vyhodil poraženého lidovce. Čunek se nediví 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…