Čižinský si stěžoval, dostal sodu. A Hřebejk naříká...

14.12.2022 22:20 | Ze sítí

Lídr Prahy sobě Jan Čižinský odsoudil společný postup pražské koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a hnutí ANO – na čtvrtečním jednání zastupitelů chtějí odstavit z postu pražského primátora Hřiba a nahradit ho lídrem Spolu Bohuslavem Svobodou. Další radní se však zatím volit nebudou. Na Čižinského se vzápětí snesla ostrá kritika, tu mu pomohl odrážet režisér Jan Hřebejk.

Čižinský si stěžoval, dostal sodu. A Hřebejk naříká...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Čižinský

Čižinský svou frustraci ventiloval na svém twitteru, kde předpovídal, co Pražany prý následující roky čeká. „Do začátku jednání celopražského zastupitelstva zbývá 20 hodin. Ani zastupitelé, ale co hůř, ani voliči nevědí, kdo bude zítra navrhován na radní/ho a na jakou gesci. Bohužel to ilustruje, jaká (ne)úcta k voličům a k obyvatelům Prahy bude následující čtyři roky v Praze panovat,“ uvedl.

Hnutí ANO podpoří na čtvrtečním jednání zastupitelů volbu Bohuslava Svobody primátorem Prahy. Lídr Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) by měl ve funkci nahradit Zdeňka Hřiba (Piráti). Svoboda má mít pravomoce primátora, členem dosluhující rady však nebude. Usedne až v radě nové, kdy bude dovoleno zbylých deset nových radních. 

„My jsme připraveni skutečně navrhnout Bohuslava Svobodu jako kandidáta na primátora, jsme připraveni mu dát plný počet hlasů a v tomto směru vítáme to, že právě ANO je připraveno Svobodu jako lídra Spolu podpořit. Bereme to jako další krok, kdy jsme ustavili výbory zastupitelstva, a čekáme, že by na to mělo navazovat dovolení celé rady,“ uvedl předseda zastupitelů Spolu Zdeněk Zajíček (ODS).

K tomu Čižinský dodává, že jde o „zmatečný“ postup, z něhož vzejde pouze „zmatečný primátor“. „Pan předseda Zajíček prezentoval zmatečný postup, který vymysleli ve Spolufertu. Výsledkem bude zmatečný primátor, který bude jen čekat na to, zda ministerstvo či správní soud jeho volbu nezruší jako zmatečnou. Zákon hovoří jasně, Rada má 11 členů a primátor je jejím členem,“ uvádí a přidává znění příslušného zákona.

„Jeden primátor, není to trochu málo? Po zítřku budeme prý mít pro jistotu dva. Asi inspirace z Vatikánu,“ dodává pak Čižinský posměšně.

Spolu a ANO mají v 65členném zastupitelstvu těsnou většinu 33 hlasů. Pokud se Svoboda stane primátorem, bude mít jeho zákonné pravomoci, avšak nebude členem rady, která zůstane v dosavadním složení s tím rozdílem, že funkci primátora už nebude zastávat Hřib. Dosluhující rada zanikne teprve ve chvíli, kdy je zvoleno všech 11 členů rady.

Někteří diskutéři pod tweetem Čižinského nenechali naopak nit suchou na Praze sobě, zejména pak pokud jde o projev neúcty vůči voličům.

„Neúctu k voličům předvádí zejména Praha sobě už nějaký ten pátek,“ reagoval na slova Čižinského jeden z komentujících.

„Hlavně že to nebudete zcela jistě Vy, Hřib ani Scheinherr...“ poznamenal Marek Vondrák.

„No jistě, proč jste z té vaší velké úcty k voličům neustoupili? Jo aha, úctu k voličům musí mít ti druzí,“ ironizoval Čižinského další diskutér.

„Čížo, většině lidí stačí, že na nic nebudeš navrhován ty ani ten strakonickej vidlák,“ zněla následná reakce.

„Ale nejvíc vás štve, že i když jste jednání mezi Spolu a Piráty v podstatě zablokoval vy, tak vás určitě nikdo nikam navrhovat nebude,“ sdílel názor Petr Lukavec.

Volbu Svobody primátorem naopak nepodpoří Piráti, kteří oznámený postup Spolu a ANO označili za právní paskvil a budou k němu chtít vyjádření ministerstva vnitra. 

Menšinovou radu Spolu, kterou nabídlo podpořit ANO, zastupitelé ve čtvrtek volit nebudou. Strany budou totiž dál jednat o programových bodech předložených hnutím ANO. Novinářům to dnes řekli zástupci stran. Volby v Praze vyhrálo Spolu před ANO a Piráty.

K situaci měl potřebu něco říct i režisér Jan Hřebejk. Nelíbily se mu slovní útoky na „úspěšného“ politika Čižinského ze strany příznivců „zmateného“ Svobody. „Za tento tweet dostává o deset parníků nejúspěšnější pražský starosta, potřetí zvolený (2× nadpoloviční většinou) bídu od voličů a sympatizantů úplně zmateného doktora Svobody. A jeho loutkovodičů, kteří vyjednali koalici s většinou 1 hlasu s hnutím Andreje Babiše,“ vyjevil Hřebejk a dodal: „Jsme v blázinci!“

Spolu původně domlouvalo možnou koalici na půdorysu té vládní, tedy s Piráty a STAN, avšak jednání v minulém týdnu neúspěšně skončila. Poté začalo Spolu jednat s ANO o menšinové dočasné radě složené ze zástupců Spolu. ANO předložilo 15 programových bodů, kterými podporu podmiňuje. O nich nyní strany jednají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …