Čížinský udělá Minářovi most do sněmovny. A po něm prý přejdou noví a poctiví lidé

04.12.2020 17:30

V Minářově novém politickém projektu, kvůli kterému přestal šéfovat Milionu chvilek, jsou uvedení i lidé z Praha sobě. Ale ne jejich předseda Jan Čižinský, o kterém se přitom spekulovalo, že právě s ním Minář politický subjekt upekl. „Rád přispěji například tím, že budu fungovat jako most mezi hnutím a mými kolegy ve Sněmovně,“ vyjádřil se Čižinský. Ale co na to řeknou lidovci, v jejichž klubu stále sedí?

Čížinský udělá Minářovi most do sněmovny. A po něm prý přejdou noví a poctiví lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Čižinský

Včera bývalý předseda spolku Milion chvilek pro demokracii oficiálně představil své hnutí Lidé PRO. Včetně osobností, které s novým hnutí spojili své jméno. Ze známějších například bývalý ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka, expertka na energetiku Dana Drábová, bývalá senátorka Eliška Wagnerová, taktéž bývalý senátor Petr Pithart nebo datový vědec Petr Ludwig.

Anketa

Má BIS vydat Zemanovi jména ruských agentů v ČR, pakliže je prezident chce znát?

84%
16%
hlasovalo: 23697 lidí

Jako „svého člověka“ má Minář označeného i Pavla Vyhnánka, náměstka pro rozpočet hl. m. Prahy. Vyhnánek je zároveň zastupitelem města a také v Praze 7, zvolený za hnutí Praha sobě. Jako podporovatelka hnutí je vedená i pražská radní Hana Třeštíková, taktéž zastupitelka v Praze 7, taktéž zvolena za Praha sobě. Otázka zní, kde je hlavní tvář Prahy sobě, starosta Jan Čižinský?

O Čižinském a jeho roli se velmi živě spekulovalo, když informace, že Minář chystá své politické hnutí unikla do tisku, mezi podporujícími, radícími nebo i potenciálně kandidujícími však uveden není. Otázku Čižinský zřejmě předpokládal, takže vysvětlení visí na jeho profilu na sociální síti. Poslanec ho zveřejnil ani ne 20 minut poté, co Minář odkryl svůj projekt pro veřejnost.

Je to prý jednoduché. „Politiku dělám proto, abych měnil věci k lepšímu. Vždycky je pro mě důležitý výsledek, ne osobní ambice. Proto jsem například v Praze neusiloval o post primátora, přestože jsem ve volbách získal nejvíc preferenčních hlasů. Díky tomu jsem pomohl odblokovat situaci a mohla rychle vzniknout současná koalice, která naše město zlepšuje,“ prohlašuje Čižinský.

„Podobně jako vznikla ta nejlepší koalice v Praze, si přeji, aby vznikla ta nejlepší koalice i po sněmovních volbách. Proto jsem nesmírně rád, že se našel člověk, který přináší do české politiky svěží vítr a naději: Mikuláš Minář. Když jsme se dozvěděli o jeho rozhodnutí, spojili jsme iniciativu 3000 statečných s jeho aktivitou. Jsem rád, že v hnutí Lidé PRO se nyní angažují někteří z mých kolegů z PRAHA SOBĚ. Obě entity totiž mají stejné kořeny. Budují se odspodu. A přinášejí do politiky nové, zkušené a poctivé lidi,“ uváděl Čižinský dál.

Ke své roli se dostal až na konci: „Já se nyní budu věnovat především práci ve Sněmovně a v Praze s vědomím, že tým 3000 statečných spojený s týmem Lidé PRO pomůže dobré věci. S hnutím Lidé PRO jsem samozřejmě i nadále v kontaktu a rád přispěji například tím, že budu fungovat jako most mezi hnutím a mými kolegy ve Sněmovně.“ Dle Čižinského jsou potřeba právě mosty, které povedou přes příkopy vykopané ve společnosti. Hnutí Lidé PRO je údajně bude stavět, takže Čižinský vyzval, aby se lidé připojili jako dobrovolníci či alespoň podpisem.

Je ovšem otázka, co na jeho roli „mostu“ ve Sněmovně řeknou jeho kolegové v poslaneckém klubu KDU-ČSL. Za tuto stranu byl v roce 2017 zvolen. Už v roce 2018 ale založil hnutí Praha sobě pro komunální volby, a tím přišel o již pozastavené členství v KDU-ČSL. V lidoveckém poslaneckém klubu však zůstává i nadále.

Hnutí Praha sobě KDU-ČSL v podstatě nekonkuruje, respektive konkuruje pouze pražské KDU-ČSL, která je sdružená do Spojených sil pro Prahu. Lidé PRO má však ambice dostat se do Parlamentu a je tedy konkurentem lidovců. Dodejme, že poslední průzkum agentury Median dává lidovcům 4,5 % preferencí. Je tedy otázkou, jak se lidovci postaví k tomu, že členové Čižinského hnutí se angažují v Minářově novém projektu, který má dle různých komentátorů potenciál sebrat tzv. demokratické opozici hlasy, a Čižinský chce dvojnásobnému zaplňovači Letné dělat most ve Sněmovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…