Členové STAN bojkotovali jednání Kontrolního výboru. Byl svolán řádně, brání se Zastupitelský klub hnutí ANO

19.02.2020 15:35

Kontrolní výbor Středočeského kraje má nového předsedajícího. Je jím Martin Smetana z opoziční ODS. I přesto to, že výbor byl svolán řádně a v souladu se zákonem, zastupitelé a členové STAN ho bojkotovali. V průběhu jednání bylo také potvrzeno podání podnětu na prošetření střetu zájmů zastupitelů Macháčka a Michalíka na Ministerstvo spravedlnosti, uvádí se v oficiálním tiskovém podkladu, který máme k dispozici.

Členové STAN bojkotovali jednání Kontrolního výboru. Byl svolán řádně, brání se Zastupitelský klub hnutí ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova krajského úřadu Středočeského kraje

Anketa

Komentátor Mitrofanov tvrdí, že Česko NENÍ chytrá země, když se největší podpoře těší Babiš. Má Mitrofanov pravdu?

6%
94%
hlasovalo: 15216 lidí
V úterý 18.února se sešel Kontrolní výbor Středočeského kraje, na kterém byl novým předsedajícím zvolen zástupce Martin Smetana (ODS). „Opozici tak zůstala vůdčí role v Kontrolním výboru v duchu zvyku, který vládnoucí koalice vždy dodržovala. Zároveň byla potvrzena informace z pondělní schůzky předsedů zastupitelských klubů, že se koalice nebrání volbě nového předsedy Kontrolního výboru z řad opozice. Musí o tom ale být vedeno jednání napříč politickým spektrem, což při nominaci minulého kandidáta na předsedu KV splněno nebylo,“ stojí v tiskové zprávu zastupitelského klubu hnutí ANO. 
 
Zastupitelé a členové výboru za Hnutí STAN podle prohlášení ANO včerejší jednání Kontrolního výboru bojkotovali. A to i přesto, že na základě zápisu z minulého výboru a dalších nejen právních dokumentů bylo konstatováno, a to i zástupcem opoziční ODS, že včerejší Kontrolní výbor byl skutečně svolán řádně a v souladu se zákonem a příslušnými předpisy.
 
Zastupitelka a místopředsedkyně výboru Jiřina Fialová (KSČM) v průběhu jednání také potvrdila, že na základě usnesení výboru ze dne 19.12.2019 doručila na Ministerstvo spravedlnosti podnět na prošetření ohledně možného střetu zájmů u krajských zastupitelů STAN Věslava Michalíka a Martina Macháčka.
 
Reakce STANu
 
Zastupitelé Středočeského kraje za hnutí STAN se ohrazují proti tvrzení zástupců hnutí ANO, že bojkotovali zasedání kontrolního výboru Zastupitelstva Středočeského kraje. Část členů kontrolního výboru se sešla 19. února i přesto, že toto “zasedání” nebylo svoláno podle pravidel Jednacího řádu Zastupitelstva Středočeského kraje  a výborů Zastupitelstva Středočeského  kraje, tudíž dle zástupců STAN v kontrolním výboru nebyl kontrolní výbor svolán řádně. 
 
„Důrazně se ohrazuji proti tomu, že jsme něco bojkotovali. Naopak, dodrželi jsme zákon i Jednací řád Zastupitelstva Středočeského, podle kterého jednání svolává předseda výboru. Opíráme se o právní výklad, současně jsme již podali podnět Ministerstvu vnitra, aby nestandardní situaci v kontrolním výboru prověřilo,“ reagoval předseda zastupitelského klubu STAN Věslav Michalik. 
 
Dosavadní šéf Kontrolního výboru Středočeského kraje Ivo Šanc (STAN) ze zdravotních důvodů v lednu skončil. Nahradit jej měl kolega ze zastupitelského klubu Pavel Fojtík. Běžnou politickou výměnu ale zhatilo hnutí ANO, když spolu s hlasy ČSSD a KSČM odmítlo Pavla Fojtíka zvolit předsedou výboru.
 
„Pokud by bylo možné, aby výbor svolával někdo jiný než předseda, tak by to bylo jistě v jednacím řádu uvedeno. Článek 19 totiž s nepřítomností předsedy nepočítá. Tudíž by ani neměli místopředsedové svolávat jednání výboru. Bude bohužel nezbytné vyčkat do volby předsedy výboru zastupitelstvem. Pro jiný výklad ani není důvod, protože zastupitelstvo může předsedu kdykoli zvolit a zajistit tak funkčnost výboru,“ uvedli ve svém prohlášení ze 14. února oba členové kontrolního výboru za hnutí STAN Pavel Fojtík a Martin Macháček. 
 
Ing. Věslav Michalik, CSc, předseda klubu zastupitelů STAN
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…