Clintonová do vězení? Věci v USA se hýbou

19.04.2018 11:30

Vnitropolitická válka v USA pokračuje. Republikánští kongresmani navrhují soud pro Hillary Clintonovou, nebo Obamova exšéfa FBI Comeyho. Problémem jsou smazané emaily Clintonové a podivnosti při vyšetřování Trumpova napojení na Rusy. Skončí manželka exprezidenta Clintona ve vězení?

Clintonová do vězení? Věci v USA se hýbou
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Věcí se v Americe zabývá například server Politico, nebo zpravodajská stanice Fox News. Jedenáct republikánských členů dolní komory Kongresu Spojených států poslalo americkému ministru spravedlnosti Jeffu Sessionsovi návrh na obžalobu několika vrcholných politických představitelů, mezi nimiž je bývalá prezidentská kandidátka a ministryně zahraničních věcí Hillary Clintonová, bývalá Obamova ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová, nebo bývalý ředitel FBI James Comey. Obžalováni mají být v souvislosti s porušením zákona ve věci emailové kauzy Hillary Clintonové. Do nekalostí se ale měli zaplést také v rámci vyšetřování údajné spolupráce Donalda Trumpa s Rusy.

Koordinovaný postup republikánských politiků svědčí o zvýšené snaze vrhnout světlo na počínání Trumpových kritiků z řad demokratické strany. Ministr spravedlnosti Jeff Sessions již minulý měsíc pověřil federálního vyšetřovatele průzkumem širšího okruhu pochybností, které se k obviněným vztahují. „Protože věříme, že lidem ve vysokých pozicích má být měřeno stejně jako obyčejným Američanům, chceme se ujistit, že všechna potenciální porušení zákonů, uvedená níže, budou řádně prověřena,“ píší autoři dopisu adresovaného ministru spravedlnosti.

Hillary Clintonová se podle nich dopustila porušení zákona mimo jiné, když maskovala platby směrem k firmě Fusion GPS, která se před prezidentskými volbami podílela na tvorbě složky plné kompromitujících informací o jejím protikandidátovi Donaldu Trumpovi. Takové platby jsou přitom kandidáti povinni oznamovat federální volební komisi. Bývalý šéf FBI James Comey prý porušil zákon, když svému příteli, advokátovi Danielu Richmanovi předal utajované záznamy vlastních konverzací s tehdy již prezidentem Donaldem Trumpem. Richman poté přepisy těchto konverzací nechal uniknout do médií.

Existují také pochybnosti týkající se jedenáct měsíců trvajícího vyšetřování údajné Trumpovy spolupráce s Ruskem. Podle dokumentů, které se nedávno dostaly do rukou kongresových vyšetřovatelů, založili Obamovi lidé Trumpovo obvinění na ničím nepodložených tvrzeních. Dokumenty podle investigativní novinářky Sary Carterové také „naznačují možnost koordinovaného postupu FBI, CIA a představitelů Obamova Bílého domu,“ v celé záležitosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…