Člověk v tísni, sbírka na Afghánistán. Václav Krása má vážné podezření

28.09.2021 21:04

„Nesmí to být tak, že se budou podporovat líní nebo ti, kteří se záměrně vyhýbají práci nebo nemají chuť pracovat,“ odmítl bývalý poslanec a předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása v rozhovoru pro Rádio Svobodné universum, aby se u nás rozmohla možnost vydělávat na zdravotním stavu. Varoval i před aktivisty a udavači. Naloženo od něj dostaly organizace Člověk v tísni i Evropské hodnoty analytika Jakuba Jandy.

Člověk v tísni, sbírka na Afghánistán. Václav Krása má vážné podezření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása

Anketa

Od jakého věku by měl mít český občan právo volit?

11%
72%
hlasovalo: 22357 lidí
Krása považuje sbírky na pomoc lidem se zdravotními problémy, či dokonce „sbírání víček“, aby měl někdo na operaci, za nedůstojné „žebrání“. Skládání se někomu na operaci označil za „absurdní“, jsme totiž podle něj dostatečně bohatá společnost, abychom mohli něčemu podobnému předejít.

„Máme pojištění, všichni si ho platíme podle platu. Někdo potřebuje péče víc, někdo méně. Spíše jde o to, kolik peněz ze systému jde mimo systém, a to je potřeba pohlídat, protože peněz třeba na zdravotnictví se bere poměrně hodně, ale celý byrokratický systém z toho sebere moc peněz. A také když vidíte, že někde pojišťovna platí za operaci 20 tisíc a jinde za stejnou operaci 40 a další 55, tak to je nepořádek,“ osvětlil v rozhovoru pro Rádio Svobodné universum, jak se dá podobnému „žebrání“ předejít.

Nechápe ani nejrůznější sbírky, mnoho z nich je prý zneužitelných. „Klasicky Člověk v tísni, ten vybírá pořád. Teď vybírá na Afghánistán. Jak skončila válka, tak vyhlásil nějakou sbírku. Ale vždyť se tam ty peníze ani nemůžou dostat. A když se tam dostanou, tak se tam z toho koupí zbraně,“ jmenuje příkladem.

Právě Člověk v tísni podle něj spíše cílí na „jiné záležitosti“ nežli na humanitární věci. „Oni se příliš angažují v politické rovině, čímž původní název ‚Člověk v tísni‘ přeměnili na něco jiného,“ podotýká s tím, že se organizace nyní spíše nežli na pomoc soustředí na takzvané lidskoprávní otázky.

Finance, které proudí na různé projekty zabývající se zdravotními postiženími, podle něj lze také snadno zneužít a mělo by se dávat pozor, aby nedošly nesprávným lidem. Krása zopakoval, že „zdravotní postižení nedělá člověka lepším“ a systém musí fungovat tak, že musí podporovat opravdu jen ty, kteří potřebují pomoc a nemohou si vydělat prostředky kvůli zdravotnímu stavu nebo jiným problémům.

„Ale nesmí to být tak, že se budou podporovat líní nebo ti, kteří se záměrně vyhýbají práci nebo nemají chuť pracovat a myslí si, že stát je tu od toho, aby je živil,“ varuje.

Společnost je podle jeho názoru „tlačena různými aktivisty zprava doleva, od krajní levice po krajní pravici“. „Jsou to všechno nátlakové skupiny. A přiznám se, že jsem vůči nim imunní, takže to nesleduji, akorát mě to štve, protože třeba Evropské hodnoty se tady snaží zavést jakousi cenzuru na informace, což je velmi nebezpečné,“ ukázal.

Dodává, že vše má prý vést až k tomu, že „křiklouni a udavači mohou postupně ovládat společnost a prosadit své nesmyslné progresivistické věci, protože tady nebude nikdo, kdo by proti tomu vystoupil“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…