Co bude zítra? Bude se hlasovat o kvótách? Novináři dotírali na Zaorálka a jeho kolegu. Moc se toho nedozvěděli, host spěchal na letadlo

21.09.2015 21:12

Ministři zahraničí Visegrádské skupiny se dnes v Praze sešli s ministrem zahraničí Lucemburska, které v současnosti předsedá Evropské unii. Šlo o koordinační schůzku, kde se vzájemně všichni snažili pochopit stanoviska jednotlivých zemí. Následná tisková konference jen potvrdila, že k žádnému řešení zatím nedošli.

Co bude zítra? Bude se hlasovat o kvótách? Novináři dotírali na Zaorálka a jeho kolegu. Moc se toho nedozvěděli, host spěchal na letadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Po skončení mimořádné koordinační schůzky nastala tisková konference, na které vystoupil náš ministr zahraničí Lubomír Zaorálek společně s lucemburským ministrem zahraničí Jeanem Asselbornem.

Krátce schůzi shrnuli a Zaorálek potvrdil, že plánují dosáhnout řešení. „Jsme naprosto oddáni myšlence dosáhnout jednotného postoje... Jsme si vědomi toho, že Evropa potřebuje podniknout společnou akci,“ řekl Zaorálek.

Asselborn následně vysvětloval, jak Lucembursko pojalo svoje předsednictví. „V Evropské unii je běžné, že pokud existuje nějaký problém, předsedající země dělá všechno pro to, aby našla společný hlas,“ řekl Asselborn a dodal, že všechny jednotlivé postoje „otevřeně prodiskutovali“, ale že dnešek není dnem, kdy se bude hledat řešení.

Na dotaz TV Nova, jakým způsobem reagovalo Lucembursko na dopis českého Ministerstva vnitra, podle kterého jsou povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků protiprávní, odpověděl Asselborn, že jej „předal jurisdikční službě“ a nyní čeká na výsledek.

Zaorálek jen Asselborna pochválil za přístup, který Lucembursko k předsednictví zaujalo, že se snaží, „aby nevznikaly propasti nebo mezery mezi státy“. „Ono se nemusí v životě všechno povést, ale musíme se snažit,“ bezradně rozhodil rukama Zaorálek.

Na další dotaz, jak budou postupovat, pokud projdou kvóty, oba politici shodně odpověděli, že takové věci se budou řešit až zítra. „To je moje role v rámci našeho předsednictví, abych navrhl něco, na čem se všech 28, podtrhuji všech 28, zemí shodne,“ vyjádřil Asselborn.

Na poslední otázku, nakolik se po dnešní schůzce politici přiblížili onomu společnému řešení a jaké jsou možnosti, odpověděli oba prakticky shodně, že cílem dnešní schůze nebylo najít řešení, to je cílem schůze zítřejší.  Pak již moderátorka tazatele utla, s vysvětlením, že lucemburský host pospíchá na letadlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…