Co dál v oblasti 5G sítí? Příští týdny napoví

12.05.2020 8:58

Andrej Babiš a americký ministr zahraničí Mike Pompeo podepsali deklaraci o 5G sítích. Tou se dohodli na společném postupu při budování mobilních sítí 5. generace. Hlavním cílem je vytvořit mechanismus hledání spolehlivých a důvěryhodných dodavatelů pro rychlé mobilní sítě 5G, ochránit sítě před narušením a manipulací a zajistit v nich ochranu soukromí a práv občanů.

Co dál v oblasti 5G sítí? Příští týdny napoví
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Andrej Babiš

Potřebuje ale naše republika cizí pomoc v této záležitosti? Podle článku Rudolfa Hruboně v Národních Novinách je cíl Američanů jasný. „Mít vliv na výběr dodavatelů pro tyto sítě a hlavně zabránit, aby těmito dodavateli byly čínské společnosti, zejména vedoucí firma v tomto oboru Huawei. Jsme ještě samostatná země?“ ptá se Hruboň ve svém článku. 
 

Anketa

Kdo je vám sympatičtější?

hlasovalo: 29610 lidí
 
Představitelé obou zemí zároveň deklarovali, že samotný proces výběru důvěryhodných dodavatelů nepřispěje jen k národní bezpečnosti, ale bude také příležitostí pro další vývoj a inovace v soukromém sektoru.
 
„Představitelé naší zahraniční politiky se zejména v poslední době často ohánějí hesly o tom, že jsme samostatná země, která si nenechá zasahovat do našich vnitřních záležitostí. Ale je evidentní, že záleží, kdo údajně chce do našich záležitostí zasahovat a kdo už do nich aktivně zasahuje. To, že cizí stát získá přístup a vliv na rozhodování o našich strategických investicích se vůbec neshoduje s proklamovanou samostatností naší země. Navíc lze očekávat, že tyto technologie budou pod dohledem americké strany prošpikovány jejich špionážními prostředky, které nebudou mít naše tajné služby pod kontrolou,“ píšou dále Národní Noviny. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…