Co mají společného Václav Klaus a Tomáš Sedláček? Lidé je kupují

28.12.2011 8:46

Během krize mají lidé větší zájem o ekonomické tituly. Tajemnice Svazu českých knihkupců a nakladatelů Marcela Turečková v rozhovoru pro Hospodářské noviny, že nyní se bude určitě víc prodávat kniha, kde Václav Klaus říká, jak krizi Evropské unie předpovídal, než jeho zápisky z cest.

Co mají společného Václav Klaus a Tomáš Sedláček? Lidé je kupují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

V krizi mají lidé o ekonomické tituly na knižním trhu větší zájem. „Určitě se teď bude prodávat víc kniha, kde Václav Klaus říká, jak krizi Evropské unie předpovídal, než jeho zápisky z cest,“ tvrdí v rozhovoru pro Hospodářské noviny tajemnice Svazu českých knihkupců a nakladatelů Marcela Turečková.

„Ekonomickým titulům vévodí Tomáš Sedláček a Václav Klaus. Ten by se ale prodával vždycky,“ je si Turečková jista, že odbyt knih nynějšího prezidenta není dán jen momentálním zvýšeným zájmem o ekonomická témata. Lidé prý také neradi čtou o špatných věcech a raději si přečtou o úspěchu. Třeba u Steva Jobse chtěli vědět, jak se tomu nenápadnému chlapíkovi podařilo založit Apple a uspět s ním.

Model malého knihkupectví na okrese zanikne

O tom, že malá knihkupectví budou krachovat, se mluví už asi patnáct let. Zatím se nic nedělo, ale po zvýšení DPH v příštím roce k tomu už zřejmě začne docházet. „Ustojí to velké řetězce, ty malé ale budou muset upravit své ediční plány. Model malého knihkupectví v okresním městě, kde vám prodejce poradí, co je na trhu nového, zanikne,“ domnívá se Turečková.

V tomto roce došlo k obrovské akceleraci na trhu s e-knihami. Začali je brát vážně už i čeští nakladatelé. „Loni se většinou spíše báli krádeží z internetu, pirátství. Aktuálně na českém trhu e-knihy nabízí asi pět hráčů. K dostání je asi 500 titulů v češtině. Objevila se ale obrovská právní mezera, nebyla vyjasněna práva. Ani cena e-knih podle mě není zatím vybalancovaná,“ konstatuje Turečková.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…