Co se děje v protitotalitním ústavu? Řešíte ptákoviny, soptil Žáček. To tam zavedl kolega Uhl

13.01.2020 21:30

Na téma dlouhodobého stavu Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) na rádiových vlnách Českého rozhlasu diskutovali někdejší člen rady Michal Uhl, podle kterého je ústav ve skvělé kondici, a bývalý ředitel ústavu Pavel Žáček, jenž naopak tvrdí, že se v ústavu zabývají „ptákovinami“ a že v instituci klíčí „Uhlův aktivismus“.

Co se děje v protitotalitním ústavu? Řešíte ptákoviny, soptil Žáček. To tam zavedl kolega Uhl
Foto: repro Youtube
Popisek: Pavel Žáček v Interview plus

„Ústav je v nejlepší kondici za celou dobu své existence,“ řekl v úvodu rozhovoru bývalý člen rady Ústavu pro studium totalitních režimů Michal Uhl. Instituce prý vznikla s důrazem na to pochopit mechanismy nesvobody. „Tímto směrem jsme se vydali místo toho, abychom hledali v archivu skandály a kompro. Byly kauzy, kdy se vytahovaly věci z archivu na politiky. A to, že se instituce věnovala politickým kauzám, byla pravda,“ dodává.

Doplnil, že v ústavu působí kvalitní vědecký personál. „Máme docenty i řadu doktorů a doktorandů. Instituce je teď primárně postavena na nejvyšším vysokoškolském stupni, kde se realizuje věda,“ říká Uhl s tím, že ústav je braný jako prestižní vědecká instituce, a ne jako něco, co je vytvořeno na politickou zakázku.

Zcela opačný pohled na fungování ÚSTR nabídl jeho bývalý ředitel Pavel Žáček. Je toho názoru, že v ústavu se neplní zákony a až příliš často se mění personál. „Až 80 procent vedení bylo vyhozeno z politických důvodů. Tento aktivismus tam zavedl právě kolega Uhl a jeho rada,“ kontroval Žáček.

Podle jeho slov tato instituce ztratila dávno své postavení a důvod, proč byla zřizována. „Je možné kritizovat vedení, což nejsou dovzdělaní lidé. My jsme přišli s novým tématem třetího odboje, otevřeli jsme a odtajnili archivy, začali jsme digitalizovat a publikovat,“ připomněl Žáček.

„Zvítězila teze, se kterou přišel do rady právě Uhl, že v ÚSTR musejí být levicoví historici, protože ti jediní jsou schopni objektivně přistupovat ke komunismu. Tak posunuli, vytunelovali obsah zákona a dělají v ústavu věci, ke kterým zřízen není,“ pokračuje v kritice.

Následně dovysvětlil, proč tato instituce už dávno není tím, co původně měla být. „Než vznikly ÚSTR a Archiv bezpečnostních složek, byly materiály v rukách Ministerstva vnitra a tajných služeb. Z těch unikaly věci na občany i politiky. My jsme to dostali pod řádný režim archivního zákona. Zavřené archivy některým historikům a politické garnituře, zastupované v radě Uhlem a dnes Františkem Bublanem, vyhovovaly,“ zdůraznil Žáček.

A právě to je podle něj důvod, proč instituci zřízenou zákonem k objektivnímu zkoumání totalitní historie zničili. „Dosadili tam lidi, kteří si studují výstavbu panelových domů a další ptákoviny,“ uzavřel Žáček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…