Co ví rozumný sedlák, to odborářovi nikdy nedojde. Bez práce nejsou koláče, soudruzi, vzkazuje Markéta Šichtařová

01.03.2019 10:31

Volby do Evropského parlamentu jsou za dveřmi a strany se snaží na poslední chvíli zaujmout voliče. Podle české ekonomky, manažerky a podnikatelky Markéty Šichtařové se doslova předhánějí v nesmyslných nápadech. Těmi prý oplývají i sociální demokraté, kteří navázali na odbory a chtějí do konce volebního období prosadit zkrácení pracovní doby o půl hodiny týdně. „Slušný odborář pracuje čtyři dny ze sedmi! Víc pracují podvratné živly!“ zní její reakce.

Co ví rozumný sedlák, to odborářovi nikdy nedojde. Bez práce nejsou koláče, soudruzi, vzkazuje Markéta Šichtařová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Nápadu, že by lidé pracovali méně za více peněz, nejspíše nejeden volič zatleská. Nikoli však ekonomové. Když máte nižší výstup za stejné období a při zachování ceny práce, musí nutně poklesnout produktivita práce. „Za týden vyrobíte méně, ale náklady neklesnou. Co to znamená pro cenu výrobku? Musí podražit,“ zdůrazňuje ekonomka.

Následně připomíná, co to znamená pro konkurenceschopnost. Když vaši konkurenti v Rumunsku nepodraží, ztratíte ji. „Co znamená ztráta konkurenceschopnosti? Nižší tržby. Budete propouštět, nebo nabírat nové lidi? Propouštět!“ poukazuje Šichtařová na dominový efekt.

„Sociální demokraté bojují za vás jen v případě, že jste zbytečný úředník,“ připomíná. „Ne, pokud pracujete v tržním prostředí mezinárodní konkurence. Ne, pokud jste živnostník. Ne, pokud pracujete kdekoliv v soukromém sektoru. Bojují proti vám,“ dodává. Připouští i fakt, že Češi pracují víc hodin než mnoho jiných národů. „Například Němci i Francouzi pracují v průměru méně hodin. Jenže oni jsou vybaveni technologií a kapitálem,“ podotýká s tím, že pracovní týden zkrátili ve Francii, ale nezaměstnanost klesla jen dočasně kvůli hospodářskému cyklu, aby se poté vrátila.

Zmiňuje také, že naši odboráři dlouhodobě bojují za vyšší mzdu. „Každý rozumný sedlák chápe, že když snížíte produktivitu práce, reálná mzda růst nemůže,“ uvedla a doplnila, že odboráři by měli ČSSD vysvětlit, že tudy cesta nevede. Tudy vede cesta leda tak k nižším mzdám.

Původní text ZDE

„Někteří socialisté jdou ale ještě dál. Mluví o čtyřech pracovních dnech v týdnu a argumentují čtvrtou průmyslovou revolucí a tím, že časem prý vezmou roboti lidem práci. Podobně argumentovali i ve Finsku. Experiment nepřinesl slibované efekty a byl drahý pro státní kasu. Bez práce nejsou koláče,“ dala za příklad ekonomka a dodala, že soudruzi by měli pochopit, že průmyslová revoluce neprobíhá uměle tlačeným zákonem, ale sama revoluce vytvoří pro kratší pracovní dobu podmínky a sám trh vytvoří prostor pro zkrácení pracovní doby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…