Cos to provedl, soudruhu Filipe? Překvapivé dopady řečí o Ukrajincích a Rusech v roce 1968

15.08.2018 8:04

Předseda KSČM Vojtěch Filip to schytává za svá slova o Ukrajincích, kteří spunktovali invazi do Československa v roce 1968. Kritici KSČM se hrozí, vlastní spolustraníci předsedovi vzkazují, že takový postoj „neměl projednán“ a hrozí mu „stranickým vývojem“.

Cos to provedl, soudruhu Filipe? Překvapivé dopady řečí o Ukrajincích a Rusech v roce 1968
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Vojtěch Filip

Slova předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, pronesená v rozhovoru pro britský The Guardian, vyvolala skutečně nevídaný ohlas. Filip totiž mimo jiné zpochybnil vinu Ruska na invazi SSSR do Československa v roce 1968. Podle Filipa jsou dnes události roku 1968 vykládány lživě protirusky.

Anketa

Oceňujete práci naší velvyslankyně v Sýrii Evy Filipi?

93%
7%
hlasovalo: 4633 lidí

„V sovětském politbyru byl v té době jediný Rus, který hlasoval proti,“ připomněl Filip tehdejší národnostní poměry. Hlavní iniciátoři byli podle něj jinde. „Brežněv byl z Ukrajiny. Hlavní silou invazních armád byli Ukrajinci,“ vyložil britským čtenářům předseda KSČM.

Na jeho slova okamžitě, nejprve na sociálních sítích, poté i v médiích, reagovali lidé, kterých se jeho slova dotkla. Neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš, právě provádějící volební reparát v senátních volbách v Praze, napsal: „To, že Rusové nemohou za srpnovou invazi, protože Brežněv byl Ukrajinec, je jako tvrdit, že Němci nezačali druhou světovou válku, protože jistý člověk byl Rakušan,“ použil vtip, který se v té době už šířil sociálními sítěmi. A završil jej řečnickou otázkou: „Kam až jsou soudruzi schopni zajít v relativizaci našich dějin?“.

VÍCE JSME PSALI ZDE.

Podle europoslance Jaromíra Štětiny za invazi skutečně nemohou Rusové, ale ani Ukrajinci. Viníky jsou podle něj „bolševici“. A nejen ti ruští či ukrajinští, ale třeba i čeští.

Štětinův stranický předseda Jiří Pospíšil se přidal: „Překrucování historie vždy bylo a je doménou totalitářů a vůdců antidemokratických sekt. Vojtěch Filip se se svými výroky o roce 1968 nepokrytě zařadil mezi ně.“ Snahou vyvinit Rusko se prý Filip stal loutkou stranických stalinistů.

A trojhlas TOP 09 završil předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek, který poznamenal: „Drzost komunistů nemá hranice. Teď už jen čekám, kdy Andrej Babiš řekne, že za invazi můžu já. Koneckonců, psát už jsem tenkrát uměl...“

Marketingový expert a tvůrce předvolebních kampaní Pirátů a Mirka Topolánka Jakub Horák byl ještě stručnější: „Ten estébák je fakt na ránu,“ napsal o Filipovi.

S nepříliš velkým pochopením ale o Filipových slovech promluvili i někteří jeho straničtí kolegové. Poslanec Jiří Dolejš Filipa vyzval, aby nepodléhal mediálním emocím. V rozhovoru pro web Aktuálně.cz pak svou odpověď rozvedl. Připomněl, že KSČM v roce 1990 vznikla na základě omluvy za zneužívání moci KSČ před rokem 1989. Stanovisko KSČM je tedy jasné: „Invazi hodnotí jako protiprávní, škodlivou, která poškodila naši zemi a ideál socialismu,“ zdůrazňuje Dolejš.

ROZHOVOR S JIŘÍM  DOLEJŠEM ZDE

Předseda Filip se podle něj od tohoto stanoviska svévolně odchýlil, a to tak výrazně, že tím zcela vybočuje z jakékoliv dosavadní debaty. Vnášet do otázky nacionální rozměr je podle Dolejše nesmyslné, protože SSSR byl mnohonárodnostním státem, kde rozhodovalo politbyro. V samotném SSSR se podle Dolejše otázka národnosti neřešila.

A na závěr Filipovi vzkázal: „Pokud do toho chce vnášet ten nacionální rozměr, tak to nemá projednané ve stranických orgánech. A mohlo by to doznat nějakého stranického vývoje.“

Ještě ostřeji vystoupil Jiří Svoboda, předseda KSČM v letech 1990–1993. Podle něj tato slova Filip nemohl myslet vážně. Také on si myslí, že je to úlitba frakci stranických jestřábů.

CELÝ SVOBODŮV BLOG ZDE

Podle Svobody se v roce 1968 ukázalo, že ideály humanismu a pokroku, kterých se SSSR dovolával, jsou jenom fíkovým listem mocenských ambicí nad „bratrskými národy“. Ještě dnes, jak připomněl, řada lidí podléhá obavám z ruských velmocenských ambicí, odvozovaných právě ze zážitků roku 1968.

„Vojtěch Filip svou absurdní interpretací neprospěl ani zmírnění protiruských nálad, ani podezření, že je strana, jejíž je předsedou, vázána k Rusku hlubšími pouty než k jiným zemím,“ uzavřel Svoboda.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…