Covid: Mládež kňourá na Prymulu a roušky? Tohle ji položí

06.10.2020 11:48

Česko dál bojuje s koronavirem. Za pondělí opět přibylo přes 3000 nakažených. Přesto po ulicích českých a moravských měst stále chodí lidé, kteří odmítají v uzavřených prostorách nosit roušky a mluví o nich jako o „hadrech na h*bu“. Vyjadřují se tak zejména mladší lidé, kteří sportují a jsou přesvědčeni, že v případě onemocnění koronavirem chorobu přečkají. Po internetu však kolují varovné fotografie, které by mnohé odmítače roušek možná překvapily.

Covid: Mládež kňourá na Prymulu a roušky? Tohle ji položí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odběrový stan u Thomayerovy nemocnice

Koronavirus se objevil v Číně a odtud se rozšířil do celého světa. Každá země se s nemocí potýká jinak. Na ostrově Tchaj-wan, který Čína považuje za své území, vláda přijala velmi přísná opatření, která prý takřka nikdo nezpochybňuje. Lidovým novinám to prozradil Čech Prokop Holý, který na ostrově pobývá už dva a půl roku.

Anketa

Kdo bude po volbách 2021 předsedou z nich vzešlé vlády?

hlasovalo: 19174 lidí

Když se na ostrov vracel z České republiky, skončil prakticky okamžitě preventivně v karanténě. Úřady ho samy kontaktovaly, předaly mu instrukce a nechaly sledovat jeho telefon, aby mohly mít nějakou představu, zda karanténu dodržuje. Třikrát denně mu také bylo přinášeno jídlo, aby bylo v maximální možné míře zajištěno, že zůstane doma.

Tchaj-wan je jedna z mála zemí v Asii, která se k celé pandemii covid-19 postavila velice zodpovědně. Obyvatelé Tchaj-wanu se poučili z předešlé pandemie SARS, která zde proběhla před necelými dvěma desetiletími. Na Tchaj-wanu se koronavirus prakticky nevyskytuje. V celé zemi je aktuálně 22 aktivních případů (počet obyvatel Tchaj-wanu je 23,7 milionu). I přes tato pozitivní čísla ale nemůže být o žádném uvolňování ani řeč. Roušky jsou povinné ve všech dopravních prostředcích a ve většině uzavřených prostorech. U každého vchodu do metra či obchodního centra stojí ochranka, která nikoho dovnitř bez roušky nepustí. Uvolňování probíhá spíše mezinárodně. Pomalu do země mohou cestovat lidé z okolních zemí, pokud mají negativní výsledky testů, správné vízum, důvod a nemají problém být ve 14denní karanténě po příjezdu (negativní test nemá na délku pobytu v karanténě žádný vliv),“ prozradil Holý,

Pokud si někdo zapomene roušku doma, dostane ji prý v metru zdarma.

Brněnský právník Tomáš Tyl k tomu přičinil poznámku.

Ehm, to jako mluví o tom našem bratrském svobodném Tchajwanu? Nechtěl by nám to vrchní senátní Tchajwanec nějak osvětlit? Bo Prymula nám prý zakazuje zpívat, ale v porovnáním s Tchajwanem je to tady úplná cochcárna, kde vlastně žádná omezení nejsou,“ napsal Tyl.

právník Tomáš Tyl promlouvá

Po internetu také kolují fotografie zdravotních sester Nemocnice Na Bulovce. Jde o fotky Davida Neffa, pod nimiž se rozjela živá diskuse. Zaznělo i to, že fotografie těchto sester by měli vidět mladí lidé, kteří nemoc covid-19 zlehčují.

„Ať si to zkusej ti 20letí, co jim koukaj nosy z roušek," zaznělo ve vlákně diskuse.

Unavené sestry

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…