Covid: Prymulův zákaz zrušíme! Ministr chce přitvrdit, ale má potíž

07.10.2020 10:47

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Roman Prymula v České televizi oznámil, že přitvrdí. Druhá vlna pandemie koronaviru podle něj teď v Evropě vrcholí a Česko na to musí reagovat. V pátek tak budou vyhlášena nová přísnější opatření a policie dostane pokyn vymáhat jejich dodržování. Senátor Ivo Valenta se ozval...

Covid: Prymulův zákaz zrušíme! Ministr chce přitvrdit, ale má potíž
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Roman Prymula v Partii

Roman Prymula v ČT oznámil, že se v pátek budou zpřísňovat protiepidemiologická opatření. Konkrétní zpřísnění prý ale představí až v pátek a v žádném případě dříve.

Anketa

Bude Mikuláš Minář v politice úspěšný?

4%
96%
hlasovalo: 12987 lidí

„Všude, kde je červená, tak bude regionální zpřísnění. Přijdeme s dalšími opatřeními, které umožní, aby se lidé nenakazili v domácích podmínkách, pokud toho budou chtít využít. Detaily řekneme v pátek, teď nemá smysl je ze mě páčit, protože je neřeknu,“ pravil ministr.

Epidemie podle jeho názoru vrcholí v celé Evropě. „Česká republika má v tuhle chvíli opatření velmi benevolentní a když to srovnáme s okolními zeměmi, tak musíme přitvrdit,“ řekl Prymula.

Jednu věc ale přece jen prozradil. Nechystá se prý celkové uzavření Prahy, ani jiných měst.

Zároveň však varoval, že policie bude přísněji vymáhat dodržování nařízení, která budou vyhlášena v pátek.

Senátor Ivo Valenta na sociální síti Facebook oznámil, že horní komora parlamentu bude chtít zrušit zákaz zpěvu, se kterým přišel právě Prymula a který znamená, že ani věřící v kostelech nemohou zpívat.

Tady se senátor Ivo Valenta postavil proti.

„Všichni chápeme, že je třeba ochránit rizikové skupiny obyvatel před COVID-19 a přijímat některá omezení, která pomohou udržet šíření nákazy pod kontrolou tak, aby nezkolaboval náš nemocniční systém. Současně ale není možné tolerovat narušení ústavních principů a omezovat svobodu náboženského vyznání,“ upozornil důrazně na Facebooku.

„Zakázat zpívat v kostele, stejně jako omezit počet osob během bohoslužeb na pětkrát menší počet, než je tomu třeba v divadle, nebo podmínit průběh celé bohoslužby povinným sezením, to je jasným zásahem do ústavních práv,“ pokračoval.

Valenta se proto s dalšími kolegy hodlá obrátit na Ústavní soud ČR, aby konkrétně zákaz zpěvu zrušil. Zdá se mu totiž nelogické, že lidé nemohou zpívat, ani když mají nasazenou roušku, ale křičet na sebe podle představ ministra Prymuly mohou. Valenta považuje tuto situaci za absurdní a je odhodlán věc řešit, pokud tento pátek a sobotu obhájí svůj mandát na Slovácku.

Prymula zákaz zpěvu odůvodnil tím, že je to riziková činnost.

Senátor Ivo Valenta se postavil proti zákazu zpěvu na bohoslužbách

Pozn. red.: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…