Covid: Víc lidí zemřelo na chřipku a vedro, zjistilo se. Překvapivá čísla

01.10.2020 11:05

V České republice již několikátý den dostoupaly počty nově nakažených osob koronavirem ke 3 tisícům. Podle ministra zdravotnictví za hnutí ANO Romana Prymuly je ohrožena dostupnost lékařské péče v této zemi, pokud se nepodaří čísla srazit. Skutečností však také je, že lidé umírají i na jiné nemoci, nebo na přílišná vedra. Ve své analýze na to upozorňují němečtí profesoři René Gottschalk a Ursel Heudorf .

Covid: Víc lidí zemřelo na chřipku a vedro, zjistilo se. Překvapivá čísla
Foto: Archiv
Popisek: Virus chřipky

Zatímco v první vlně koronaviru přibývalo kolem 300 nakažených za den, ve vlně druhé se počet nově nakažených za jediný den pohybuje okolo 3 tisíc. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly je to nelehká situace, ve které hrozí, že bude nutné omezovat lékařskou péči mimo covid.

Němečtí profesoři René Gottschalk a Ursel Heudorf však ve své analýze pro deník Bild upozornili, že v letech 2017 až 2018 umíralo podstatně více lidí na chřipku i v důsledku vlny veder. Českým čtenářům jejich upozornění přiblížil server Novinky.cz.

Ačkoliv přibývá nakažených, průběh nemoci covid-19 je u nich mírný. Počty nakažených, jejichž průběh nemoci je závažný a končí na plicní ventilaci, se snižuje. Nadměrná úmrtnost kvůli koronaviru neexistuje ani v běžné populaci, ale ani ve skupině rizikových pacientů,“ uvedl profesor Gottschalk ve své analýze.

Oficiální čísla říkají, že na chřipku v letech 2017 až 2018 zemřelo na 25 tisíc lidí. Podle profesorů ale bude skutečné číslo podstatně vyšší, protože chřipka řadu nemocných oslabila, ale nakonec zemřeli na jiné onemocnění. Ale roušky se tehdy povinně nenosily.

Server iDNES.cz připomněl, že i samotné Česko se muselo v moderní historii vyrovnat s chřipkovou epidemií, se kterou bohužel kráčela ruku v ruce i smrt. Šlo o chřipkovou epidemii z let 1995 až 1996.

Je nejméně vhodná doba, lidé chodí po nákupech, na plesy a do divadel, kde se mohou velmi rychle nakazit. Lidé by měli být ohleduplní, a pokud se necítí dobře, zůstat doma,“ citovala MF DNES tehdejšího hlavního pražského hygienika Vladimíra Polaneckého.

Lidé tehdy umíraly na infarkt či na zápal plic, ale to proto, že chřipka zasadila jejich zdraví zásadní ránu. Stonala i řada dětí a to hnisavým zápalem plic.

„Lékař jednotky intenzivní péče infekční kliniky Tomáš Habanec uvedl, že tyto rozsáhlé hnisavé záněty plic se vyskytují velice zřídka. Přestože poslední podobný případ lékaři na klinice pamatují před třemi lety, v těchto měsících hospitalizovali už čtyři podobně postižené děti,“ informovaly tehdy noviny.

Na koronavirus prozatím zemřelo 658 lidí. Jen za středu 9 občanů.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…