Covid mimo kontrolu. Vůbec nikam nechoďte, varují vědci

15.10.2020 10:04

Tomáš Cikrt, jenž absolvoval Farmaceutickou fakultu UK v Bratislavě a působil v roli mluvčího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, žádá občany, aby epidemii koronaviru začali brát konečně vážně. „Epidemie se vymkla kontrole,“ napsal bez vytáček. A nastínil, co je třeba dělat.

Covid mimo kontrolu. Vůbec nikam nechoďte, varují vědci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letné bylo zřízeno volební místo pro občany s pozitivními testy na Covid 19

Za jediný den v České republice přibylo více než 9500 nakažených, 175 lidí muselo zamířit do nemocnic a 35 lidí zemřelo. Podle Cikrta nastává čas pomoct nemocnicím a to především tím, že se lidé budou chovat zodpovědně.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí

Situace je vážná. Epidemie se vymkla kontrole. Roste nejen počet pozitivních testů, ale také počet hospitalizovaných s covidem-19, včetně vážně nemocných, roste počet úmrtí. Přibývá nemocných zdravotníků. Vyhlídky jsou neradostné. Dojde k přetížení zdravotnického systému. Nikdy jsme nic takového nezažili. Personál českých nemocnic čeká velmi těžké období několika týdnů, kdy bude čelit bezprecedentní zátěži. My ostatní musíme těmto statečným ženám a mužům pomoci. To, co pro ně můžeme udělat už teď hned, je začít brát epidemii vážně a radikálně změnit své chování,“ obrátil se Cikrt na své spoluobčany prostřednictvím serveru Zdravotnického deníku.

Následně se odvolal na výzvu vědců z řady oborů, kteří sepsali varovný text o vývoji epidemie v Česku. V tuto chvíli je situace tak vážná i proto, že lidé v minulých dnech a týdnech ignorovali doporučení odborníků, nenosili roušky, a to často ani v uzavřených prostorách, a nevyhýbali se kontaktu s velkými skupinami osob.

Pokud se na tom něco nezmění, zdravotnický systém v Česku čeká kolaps, varují signatáři výzvy.

Pokud je to jen trochu možné, lidé by prý měli zůstávat doma, pracovat z domova a chodit jen na nezbytné nákupy, či za svými blízkými, pokud nevyhnutelně potřebují pomoc.

A když už jde člověk ven, měl by mít nasazenou roušku, a to i přes nos.

Jinými slovy, lidé by si měli naordinovat vlastní lockdown a dobrovolně ho dodržovat.  

Pod výzvou jsou podepsáni: doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc, rektor ČVUT, částicový fyzik; MUDr. Petr Smejkal, infektolog a hlavní epidemiolog IKEM Praha; doc. RNDr. Jan Konvalinka, CSc., prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum, biochemik; doc. Jakub Steiner, Ph.D., ekonom v Centru pro teoretická studia UK a AV, na Cerge-Ei, a na Edinburghské univerzitě; Ing. Vladimír Ždímal, Dr.CSc, vedoucí Oddělení chemie a fyziky aerosolů AV ČR; Ing. Petr Ludwig, datový vědec, specializace modelování a simulace komplexních systémů; Ing. Dana Drábová, Ph.D., Dr. h. c. mult., jaderná inženýrka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…