Covid rozpůlil Česko. Jaroslav Flegr znovu na scéně: Musíme být opatrní!

13.08.2021 7:38

Česko rozetnula takřka přesně na půl koronavirová břitva. 48 procent populace si přeje, aby se k nemoci covid-19 začalo přistupovat jako k běžné chřipce, to znamená, zavádět protiepidemická opatření, jako nošení respirátorů, jen tam, kde začnou čísla nemocných kriticky narůstat. Jenže 52 procent lidí takový postup kategoricky odmítá. Virolog Jaroslav Flegr znovu bije na poplach: Je třeba maximální opatrnosti!

Covid rozpůlil Česko. Jaroslav Flegr znovu na scéně: Musíme být opatrní!
Foto: Facebook Jaroslava Flegra
Popisek: Jaroslav Flegr

Průzkum agentury STEM pro MF Dnes ukázal, že 48 procent dotázaných Čechů, Moravanů a Slezanů si přeje, aby se k nemoci covid-19 začalo přistupovat jako k chřipce, což znamená opustit politiku plošných celorepublikových zákazů. Jenže 52 procent lidí je důrazně proti takovému postupu.

Na tom, jak teď přistupovat ke covidu, se tak úplně neshodnou ani odborníci. Imunolog Václav Hořejší, který během posledních dvanácti měsíců nabádal k opatrnosti, má za to, že se v České republice brzy podaří dosáhnout kolektivní imunity, ať už díky tomu, že očkování má ukončeno na 5 milionů lidí, nebo díky tomu, že miliony lidí v Česku nemoc covid-19 prodělaly.

„Nejzranitelnější skupina lidí je již naočkována nebo prodělala onemocnění. Epidemie se v této fázi již blíží sezonní chřipce, ale pozor – to není změnou viru, ale změnou společnosti, která je již částečně proočkována,“ říká imunolog Hořejší.

Naproti tomu parazitolog Jaroslav Flegr, který dlouhodobě popisuje covid-19 jako enormní hrozbu, důrazně varuje veřejnost, že covid-19 je mnohem nebezpečnější nemoc než chřipka.

„Covid je výrazně nebezpečnější virus než chřipka. Naštěstí již máme očkování, ale kdyby toto nepřišlo, zemřela by vysoká procenta lidí. Je třeba maximální opatrnosti a počítat s tím, že v zimě bude zase zle a přijde další lockdown,“ varuje Flegr.

Ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch však zatím vyčkává. Je si vědom toho, že v září se může epidemická situace začít zhoršovat.    

Ale jak ukazuje příklad Velké Británie, také se zhoršovat nemusí. Vláda Borise Johnsona se rozhodla ve druhé půli července rozvolnit covidové restrikce a stalo se něco, co čekal málokdo. Počty nákaz nezačaly růst. Drží se přibližně na 25 tisících za den. Může to být tím, že Britové již dosáhli kolektivní imunity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…