Covid zhorší i duševní nemoci. Terapie probíhají už měsíce jen online

30.01.2021 22:03

To, že se nepřiměřená omezující opatření značně podepíšou na psychickém zdraví národa, dnes už asi nikdo nepochybuje. Soukromí terapeuti se mohou s pacienty setkávat pouze on-line a řada přísných opatření platí i v psychiatrických léčebnách. Duševně nemocní prý často přijdou do léčebny kvůli lockdownům pozdě, říká lékař. Anonymní alkoholici se již těší na rozvolnění. Deprese a duševní poruchy narůstají závratným tempem. Kdo to zastaví?

Covid zhorší i duševní nemoci. Terapie probíhají už měsíce jen online
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: Psychiatrická klinika v Bohnicích

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí

Epidemie koronaviru totiž ovlivnila i péči o psychické zdraví. Právě soukromí psychoterapeuti a psychologové, které stát vnímá jako běžné živnostníky, museli své ordinace úplně uzavřít. Česká asociace pro psychoterapii a Unie psychologických asociací již zaslaly otevřený dopis premiéru Andreji Babišovi.

„Cílem není přesunout veškeré služby psychologů a psychoterapeutů z on-line formy k osobním setkáním. Žádáme pouze o to, aby každý z odborníků poskytujících tyto služby měl možnost samostatně posoudit, se kterými klienty může využít on-line formát, nebo poskytnutí služby přerušit a se kterými je nezbytné osobní setkání,“ uvedly mimo jiné v dopise. Jejich žádost však byla zamítnuta s odkazem na snahu o snižování mobility lidí.

Přes internet funguje třeba i organizace Anonymních alkoholiků, kteří sdružují osoby závislé na alkoholu. Jeden z členů, Martin K., přiznává, že celá dnešní situace léčbu značně komplikuje: „Určitě jsou pro nás živá setkávání daleko více uzdravující než Skype mítinky a už se velmi těšíme na rozvolnění,“ prohlásil.

Opatření se týkají i psychiatrických léčeben. Ty musely kvůli restrikcím buď úplně zrušit, či výrazně omezit mnoho aktivit. „Abychom omezili vzájemné kontakty mezi pacienty jednotlivých oddělení, museli jsme zrušit návštěvy činnostních dílen, v nichž se pacienti zabývali různými ručními pracemi či výtvarnými činnostmi,“ popisuje ředitel Psychiatrické nemocnice v Kroměříži Petr Možný s tím, že tyto činnosti jsou podstatnou součástí terapie.

Stejně to mají i v jiných léčebnách. Pacienti přišli nejen o možnost skupinových aktivit, ale také o návštěvy příbuzných či možnost třeba jen odjet domů na víkend. To vše samozřejmě má i vliv na léčbu. Ředitel Psychiatrické nemocnice Brno Pavel Mošťák upozorňuje, že současná omezení mohou působit pro nemocné jako demotivační faktor při vyhledávání pomoci. „Nemálo nemocných se tedy v nemocnici ocitá mnohem později a v mnohem vážnějším stavu, než by to bylo za jiných okolností,“ říká Mošťák.

Během covidového šílenství se podle výzkumů zhoršilo citelně psychické zdraví Čechů. Například podle průzkumu Národního ústavu duševního zdraví stoupl počet depresí jen během jarního lockdownu třikrát a výskyt duševních poruch ve společnosti vzrostl z dvaceti na třicet procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…