Čtyři naháči v centru Prahy na solidaritu s Austrálií. Kolemjdoucí nevěřili vlastním očím

17.01.2020 13:07

REPORTÁŽ Ve čtvrtek 16. ledna se na Náměstí republiky v Praze uspořádal menší happening na podporu australského klimatického hnutí pod záštitou organizace Rebelie proti vyhynutí (Extinction Rebellion).

Čtyři naháči v centru Prahy na solidaritu s Austrálií. Kolemjdoucí nevěřili vlastním očím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening české pobočky mezinárodního hnutí Extinction Rebellion, která chtěla v souvislosti s nynějšími požáry v Austrálií poukázat na zranitelnost člověka přírodními ději a jeho vystavení nehostinným přírodním podmínkám

Aktivisté upozorňovali na ničivou vlnu požárů aktuálně sužujících Austrálii a protestovali proti tomu, že australská vláda dosud nepřijala žádné klimatické závazky. Austrálie je rovněž jedním z předních světových těžařů a exportérů uhlí.

Aktivisté (na místě jich bylo několik desítek) si na místo akce přinesli transparenty. Na nich měli napsáno například: „Jedna planeta, jedno klima, stejné katastrofy“ nebo „Solidarita s Austrálií“, „1 mld. mrtvých zvířat“, „Začněme jednat dřív, než bude hořet i tady“, „Vyhynutí nebo rebelie“, „Dnes v Austrálii, zítra tady“ nebo „Vyhlaste klimatickou nouzi“.  

Čtveřice aktivistů se i přes nepříjemný mráz vysvlékla do spodního prádla a předstoupila kupředu. Kde se postavili nad alegoricky zpodobněné plameny. V negližé symbolizovali lidi a zvířata, která uhořela v plamenech australských požárů.

Těla měli aktivisté popsána nápisy jako: „My jsme alarm“, „Říkejte nám pravdu, jednejte hned“, „Rebelie nebo vyhynutí“.

„Může se zdát, že protestovat proti požáru je k ničemu,“ zaznělo v projevu na Náměstí republiky. „My tady ale nejsme proto, abychom největší požár v australské historii zastavili. Chceme vyjádřit solidaritu obětem této katastrofy. Kromě toho také upozornit na to, že se tyto události dějí a nadále se budou dít kvůli lidské činnosti,“ uvedl mladík s megafonem.

„Kvůli neaktivitě světových vlád v řešení uhlíkových emisí bychom se měli připravit na to, že zprávy o požárech v Rusku, Brazílii či Austrálii přestanou být šokující, přestanou být novinkou. A je jen otázkou času, kdy dopady klimatické krize ucítíme i my tady v České republice. Stejně odkrytí jako tito rebelové a rebelky na tomto náměstí jsme totiž i my všichni tváří tvář klimatické krizi,“ uvedl.

„To, co se děje, není normální. Zatím shořelo 17 milionů hektarů půdy, uhořela miliarda a 250 milionů zvířat. Zemřelo 28 lidí a přes 2 700 domů lehlo popelem. A požár se nechýlí ke konci. Přesto australská vláda odmítá přijímat jakékoliv klimatické závazky a snaží se v tuto chvíli budovat největší uhelnou síť na světě. Proto jsme tady, ne abychom si posteskli nad tím, že to, co se děje, je smutné, ale abychom podpořili australské klimatické hnutí, které bojuje proti ignoranci australské vlády, a upozornili na to, že naše vláda nebere klimatickou otázku o mnoho vážněji než ta australská,“ uvedl posléze řečník.

Poté se zpívalo v anglickém jazyce. „Lesy promluvily, pouto se zemí je zlomeno. Ó povstaňte, ó povstaňte, oleo oleo mama,“ prozpěvovali demonstranti.

„Australané promluvili, pouto se zemí je zlomeno. Ó povstaňte, ó povstaňte, o leo leo o leo mama, o leo leo oleo mama.“

„Vědci promluvili, pouto se zemí je zlomeno. Ó povstaňte, ó povstaňte, o leo leo o leo mama, o leo leo oleo mama. Koalové promluvili,pouto se zemí je zlomeno. Ó povstaňte, ó povstaňte, o leo leo o leo mama, o leo leo oleo mama.“

Video: Letošní lesní požáry v Austrálii

Posléze se krátkým pochodem demonstranti přesunuli o dvě ulice dál před budovu australského velvyslanectví, kde manifestace pokračovala.  

Na místě se pak čtveřice opět vysvlékla. Další aktivisté pod ně vysypali uhlí nejspíš, aby dokreslili situaci pro lepší atmosféru. Na místě projevy pokračovaly a rovněž se četla jména 28 Australanů, kteří nalezli v plamenech smrt.

Zazněla rovněž výzva pro demonstranty a okolo stojící, aby veřejně řekli, proč přišli a proč se akce účastní.

Video: Těžba uhlí v Austrálii

Následoval ještě i projev jedné z aktivistek v angličtině.

Vyzvala v něm k tomu, aby australská vláda jednala okamžitě. Mluvila i o tom, že současné požáry jsou bezprecedentní a že situace se bude dále zhoršovat. Upozornila, že si požár vyžádal 28 lidských obětí, zemřela více než miliarda zvířat, miliony hektarů půdy lehlo popelem. Nečinnost australské vlády označila za „kriminální“. „Rozhodli se nekonat navzdory důkazům od vědecké komunity!“ A zmínila, že australská vláda navzdory klimatickým změnám pokračuje v expanzi svého uhelného sektoru.

Zmínila roli Austrálie jako předního exportéra uhlí.

„Ty požáry jsou výsledkem desítek let emisí, stovek let špatného nakládání s půdou a vládního popírání celkového dopadu změn klimatu,“ uvedla dívka. „Budoucnost už je tady,“ zakončila projev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …