Čtyři věty, šest nepravd. Ani spočítat správně kandidátky prý v Deníku N nesvedou...

06.12.2022 22:11 | Ze sítí

Moderátorka Jana Bobošíková v pořadu Aby bylo jasno upozornila na „manipulace“ redakce Deníku N související s prezidentskými volbami. Jen v pár větách o prezidentských kandidátech zaznělo z úst redaktorky tohoto média hned šest nepravd.

Čtyři věty, šest nepravd. Ani spočítat správně kandidátky prý v Deníku N nesvedou...
Foto: Archiv Jany Bobošíkové
Popisek: Jana Bobošíková

„Deník N si často rád hraje na morálního arbitra,“ uvádí Bobošíková. Zmiňuje například, jak ředitel Deníku N Ján Simkanič zkritizoval píseň Jaromíra Nohavici Počkáme, co řekne, uvedl, že písničkář „dokázal padnout hodně nízko a má jed pod jazykem“.

Nadační fond nezávislé žurnalistiky řadí Deník N, mimochodem založený částečně totožnou skupinou investorů, mezi nejkvalitnější česká média. Podle Bobošíkové by moto Deníku N – projektu milionářů – mělo být „jak lhát a manipulovat“. „Asi mají na podnikatele v Nadačním fondu nezávislé žurnalistiky jiná měřítka,“ dodala publicistka.

Následně ukázala, jak „super důvěryhodný“ Deník N dokáže ve čtyřech větách o prezidentských kandidátech říct šest nepravd: Podle Deníku N v prezidentské volbě kandiduje jediná žena, jediný bývalý diplomat a jediný lékař. Tak to tvrdí redaktorka Renata Kalenská v Aréně N.

V prezidentské volbě jsou ale ženy dvě, kromě Danuše Nerudové, kterou Kalenská zmiňuje, také Denisa Rohanová. Jako jediného diplomata redaktorka Deníku N představila Pavla Fischera, ale bývalým diplomatem je i kandidát SPD Jaroslav Bašta, byl velvyslancem v Rusku a na Ukrajině. Jako jediného lékaře pak představila v prezidentském podcastu Marka Hilšera, který podle jejích slov oznámil kandidaturu jako první. Mezi uchazeči o Hrad je lékař Tomáš Zima a jako první kandidaturu oznámil už v roce 2018 Pavel Fischer, připomíná Jana Bobošíková.

Kalenská také tvrdila, že Andrej Babiš je v prezidentské volbě nejstarší kandidát. Babišovi je 68 let, zmíněnému Jaroslavu Baštovi je 74 let. Dále uvedla, že jako jediný zasedal ve Strakově akademii, ale opět také i Jaroslav Bašta, a sice před třiadvaceti lety jako ministr bez portfeje.

„Řekla jsem, že vám ukážeme, v jak pokřiveném informačním prostředí žijeme. Právě jste viděli práci média spoluzaloženého milionáři, které patří podle Nadačního fondu těch samých milionářů mezi ‚nejkvalitnější‘ česká média s nejvyšším hodnocením. Ředitel toho média má kritická slova i pro tvorbu Jaromíra Nohavici, ale vůbec mu nevadí, jak jeho podřízení v Deníku N manipulují s fakty a lžou veřejnosti. A ještě se přitom tváří jako důvěryhodní profesionálové, kteří mají novinářskou etiku zkrátka v malíčku,“ uzavřela Bobošíková.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…