Čubo, vylez? ČT desítky minut vysílala o starém senátorovi. Ve třech pořadech najednou

12.06.2017 12:55

Od loňského srpna nezavítal senátor František Čuba na schůzi horní komory parlamentu. I z toho důvodu jej vedení vyzvalo, aby nastoupil na nemocenskou. Tématu politika za SPO se obsáhle věnuje veřejnoprávní Česká televize. Nejprve v pořadu Události, pak 168 hodin a dnes i v ranním vysílání.

Čubo, vylez? ČT desítky minut vysílala o starém senátorovi. Ve třech pořadech najednou
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Čuba

Někdejší šéf JZD Slušovice se ze schůzí omlouvá od loňského roku. Dnes s ním proto má ve Zlíně jednat šéf klubu a strany Jan Veleba; předseda Senátu Milan Štěch by dokonce rád uvítal změnu zákona. Nechce, aby se situace v budoucnu opakovala. 

„Pokud ta nemoc trvá dlouho, tak by měl zvážit, zda-li není seriózní se mandátu vzdát a uvolnit prostor pro další volbu,“ podotkl předseda Senátu Milan Štěch. Senátor sám si může zvolit, zda na nemocenskou odejde, nebo nikoliv. V opačném případě pobírá plný plat i náhrady, což v tomto případě činí více než 120 tisíc korun měsíčně. Pobírá totiž i finanční náhradu na dopravu a reprezentaci. Na nemocenské by bral zhruba o 100 tisíc méně. 

„On chodíval každý den pracovat do regionální senátní kanceláře. A když byl na nemocenské, tak musí sedět doma,“ obhajoval zákonodárce jeho asistent Milan Frnka. „Já to vidím, že by ho ta cesta unavila, přišel by do toho Senátu unavený,“ řekl pak v pořadu 168 hodin Frnka s tím, že se však senátor ještě vrátí. Když se však reportéři pořadu za Čubou do kanceláře vydali, štěstí neměli. „Jeho asistenti jsou tady pořád. Ty potkávám pravidelně. Na něho když natrefím, je to náhoda,“ uvedla pracovnice ze sousední kanceláře. 

„Je tady 81 senátorů, to znamená 80 dalších, kteří tady pracují a svoji činnost provádějí. Takže by si to měl srovnat on se svým svědomím,“ zkritizoval pak Čubu jeho kolega Tomáš Czernin (TOP 09). „Ta situace nevrhá dobré světlo ani na horní komoru parlamentu,“ míní pak senátor za ČSSD Jiří Dienstbier. 

Štěstí pak neměli reportéři České televize ani u Čuby doma. „Dneska mu není dobře, nezlobte se,“ byli odmítnuti. 

Díky Čubovi pak také existuje Klub nezávislých senátorů, jehož je členem a jenž vyjde Senát měsíčně na 65 tisíc korun. V případě, že by se Čuba vzdal mandátu, Klub by zanikl. Vznikl přitom v době, kdy Čuba již do Senátu nejezdil. Ostatní členové klubu se k tomu vyjadřovat nechtěli. 

Dnes ráno se pak v České televizi k případu vyjádřil komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. „Je mimořádné, když se senátor neukáže 9 měsíců na jednání horní parlamentní komory. Již v minulosti jsme neúčast jiných senátorů však viděli,“ podotkl Honzejk.

„Pan Čuba však byl již zvolen s tím, že nebylo příliš pravděpodobné, že se bude kdovíjak účastnit jednání horní parlamentní komory,“ dodal. Tehdy s ním prohrála Alena Gajdůšková (ČSSD), jež senátora nazvala dokonce Yettim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…