Čunek půjde za Babišem kvůli odškodnění z H-Systemu. Chce ho pro všechny poškozené

28.08.2019 20:30

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) požaduje odškodnění pro všech 1160 poškozených klientů v kauze H-System. Chce se kvůli tomu sejít s premiérem Andrejem Babišem a také se podílet na přípravě právní úpravy odškodnění.

Čunek půjde za Babišem kvůli odškodnění z H-Systemu. Chce ho pro všechny poškozené
Foto: screen: XTv.cz
Popisek: Jiří Čunek v pořadu Luboše Xavera Veselého.

„Nevidím možnost, jak selektivně někoho odškodňovat,“ prohlásil Čunek v souvislosti s páteční schůzkou Babiše s právní zástupkyní Hanou Kordovou Marvanovou. Ta totiž zastupuje pouze část z poškozených. Například stavební bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje na 550 klientů H-Systemu, ve věřitelském výboru z rozhodnutí konkurzního soudu zastoupeno není, jak informuje web iDnes.cz.

Babiš po schůzce s Kordovou Marvanovou oznámil, že v souvislosti s odškodněním chce prosadit změny zákonných předpisů, které již projednává Sněmovna. Zákon o použití peněžních prostředků z majetkových trestních sankcí, který se na kauzu H-Systemu vztahuje, totiž neumožňuje, aby poškozeným připadl areál v Rabyni. Areál v ceně 29 milionů korun patřil odsouzenému zakladateli H-Systemu Petru Smetkovi.

Ani peníze z areálu ale podle Čunka na dostatečně odškodnění nestačí. Navíc Čunek upozornil na to, že většinu odškodnění by při zachování současných zákonů dostala akciová společnost Gomanold, která v roce 2016 odkoupila miliardovou pohledávku vůči H-Systemu za 70 milionů korun. Společnost patří do kontroverzní rodiny firem registrovaných v daňovém ráji na Kypru.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Kauza H-Systemu se táhne již od roku 1997, kdy po čtyřech letech od založení firma založená podnikatelem Petrem Smetkou zkrachovala. Mezitím Smetka uzavřel smlouvy o výstavbě bytů  a domů v okolí Prahy s více než tisícovkou klientů. Dokončeno bylo ale jen 34 domů a ostatní klienti přišli celkově o více než 980 milionů korun. Smetka strávil za podvody 12 let ve vězení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…