Cyril Svoboda po opilecké ostudě na letišti: Vládní letadlo není hospoda

14.04.2023 12:53 | Komentář

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda jako „ostudu české delegace“ komentoval incident z letiště v jihokorejském Soulu, kdy český lékař s hodností podplukovníka v podroušeném stavu plácl přes zadek tamní hygieničku.

Cyril Svoboda po opilecké ostudě na letišti: Vládní letadlo není hospoda
Foto: Daniela Černá
Popisek: Exministr zahraničí Cyril Svoboda na přednášce v pražské modlitebně ČCE

„Jsem v šoku. Je to ostuda české delegace. Nepamatuji si, že by se něco takového stalo, když jsem jako ministr vedl delegaci. Je to za hranicí jakékoliv slušnosti. Politickou odpovědnost za to nese ministr. Vládní letadlo není večírek, kavárna ani hospoda,“ sdělil bývalý šéf diplomacie, kterého zarazilo, že vůbec došlo k tomu, že se v letadle vládní delegace zřejmě ve větší míře požíval alkohol.

Skandálem už zabývá české ministerstvo zahraničí i obrany a také jihokorejské úřady.

„Jednání bylo nepřijatelné. Je dobře, že Ministerstvo obrany hodlá toho muže potrestat. Nepřichází v úvahu podnapilost ani samotný útok na tu hygieničku. Úkolem české diplomacie teď bude, aby to vyžehlila u korejské strany. Je třeba přiměřeně potrestat viníka. Jde o ostudu, která se nesmí nikdy opakovat. Zhoršuje to naši pověst. Česká republika se má omluvit,“ řekl Svoboda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Doufá, že tím nedojde k ohrožení česko-korejských mezinárodních vztahů, jak se nyní spekuluje. „Nevím, jestli ten incident povede k ohrožení vzájemných vztahů. Snad to tak daleko nepůjde,“ doufá Svoboda.

Senátor Pavel Fischer situaci označil za „nešťastnou“. „Je to velmi nešťastné. Jelikož to udělal člen oficiální delegace českého ministra, tak jde skutečně o mnohem závažnější věc. Je potřeba ji vyřešit v souladu s pravidly a zároveň v souladu s dlouhodobými zájmy mezi Jižní Koreou a Českou republikou,“ dodal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

..jak za časů Havla...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegiačomentos , 14.04.2023 13:12:59
..ale problémy s tím měl pouze Zeman, že.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…