Dalíkova kauza: Detektivové jeli do Izraele. A...

18.02.2014 7:23

V kauze údajně předraženého nákupu obrněnců Pandur pro českou armádu, v níž figuruje lobbista Marek Dalík, vyslechli detektivové podle informací deníku Právo v Izraeli jednoho z nejdůležitějších svědků. Ten odmítl jakékoliv úplatky v souvislosti s touto zakázkou.

Dalíkova kauza: Detektivové jeli do Izraele. A...
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

Marek Dalík si podle vyšetřovatelů měl říct o úplatek půl miliardy korun. V nejbližší době by mělo být jasné, jestli kvůli tomu stane před soudem. Posledním zahraničním vyslýchaným svědkem byl podle informací Práva zástupce izraelské společnosti Rafael, která do obrněnců dodávala střelecké věže, Lova Drori.

„Jakékoli úplatky ale v souvislosti s touto zakázkou odmítl," řekl Právu zdroj blízký vyšetřování. Výpověď Droriho ale není překvapivá, podle detektivů byl sám do aféry zapletený. Podle korunního svědka, bývalého manažera Steyru Stephana Szücse, to měl být právě on, kdo údajně úplatek pro Dalíka na rakouských zbrojařích urgoval.

Dalík podle výpovědi Szücse v roce 2007 podmiňoval realizaci zakázky platbou ve výši 18 milionů eur. Drori měl o dva týdny později ve Vídni zástupcům Steyru vzkazovat, že daná suma by zajistila souhlas Dalíkova přítele a tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS).

Dalíkovi v případě obžaloby hrozí až deset let vězení

Šéf odboru závažné hospodářské a finanční kriminality pražského vrchního státního zastupitelství Marek Bodlák deníku řekl, že všechny žádosti o právní pomoci do zahraničí už byly vyřízeny. „Můžeme říct, že to spěje ke konci," uvedl.

Policie se opírá především o výpověď Szücse. Pokud by na základě výsledků ukončeného vyšetřování státní zástupce Jan Kořán rozhodl o podání žaloby, Dalíkovi by hrozilo až deset let vězení. Samotné vyšetřování zkomplikoval únik Szücsova jména do médií.

Shodou okolností podle Práva únik této informace odstartoval prošetřování tehdejšího náměstka pražského vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka. Policisté díky tomu dospěli ke Grygárkově obvinění z krytí dalšího vlivného lobbisty Romana Janouška. Celá věc nakonec vyústila v obvinění někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové (Nagyové) a jejího manžela Petra Nečase, jak připomíná deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…