Další Drábkova zakázka bez výběrového řízení. Za čtvrt miliardy

27.05.2012 8:56

Zakázku v hodnotě necelých 250 milionů korun se chystá vypsat Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v čele s Jaromírem Drábkem. Je přitom jasné, že ministerstvo osloví pouze společnost Hewlett-Packard.

Další Drábkova zakázka bez výběrového řízení. Za čtvrt miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Předmětem zakázky za téměř čtvrt miliardy má být nová integrovaná komunikační infrastruktura ministerstva. Podle mluvčí MPSV Viktorie Plívové používá nyní ministerstvo nevyhovující komunikační systém. "Dochází tak k provozování řady duplicit, které s sebou nesou i odpovídajícím způsobem zvýšené provozní náklady," uvedla Plívová pro on-line deník Týden.cz.

MPSV ale neosloví kromě společnosti Hewlett-Packard žádnou další firmu. Odůvodňuje to šetřením peněz i déle trvající spoluprací. "V okamžiku, kdy bychom do toho chtěli pustit někoho dalšího, tak bychom předáním dokumentů a všech těch věcí ztratili rok," odůvodňuje tento postup Vladimír Šiška, první náměstek ministerstva. Výše zmíněná společnost spolupracuje s ministerstvem mimo jiné také na projektu upgradeování softwaru a hardwaru, které má probíhat do roku 2014. Hewlett-Packard má prý potřebné know-how a také vlastní i část autorských práv.

Kritika zakázek

Jak píše deník, zakázky MPSV na informační technologie jsou dlouhodobě pod drobnohledem opozice, odborů i občanských demokratů, kteří prý dokonce uvažují o tom, že by svolali mimořádné jednání výboru pro sociální politiku. Ministerstvo se nyní chystá navázat spolupráci se společností IBM, od které chce pronajmout systém zabraňující chybám a podvodům při výplatě sociálních dávek, tendr v tomto případě také neproběhl. "Jestli se to bude skutečně realizovat, tak budeme chtít vědět, proč nebylo vypsáno výběrové řízení a jakým způsobem se došlo přímo k systému IBM," řekla k věci poslankyně ODS Lenka Kohoutová.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…