Další americká banka na odstřel. Šichařová tuší opakovačku z roku 2008

16.03.2023 17:31 | Ze sítí

Situace na finančních trzích v Evropě a Spojených státech je nadále velmi turbulentní. Velká švýcarská banka Credit Suisse sice situaci díky finanční injekci Švýcarské národní banky zatím zvládla, podle ekonomky Markéty Šichtařové ale budou evropské banky čelit čím dál větším problémům. Ekonom Lukáš Kovanda mezitím sleduje situaci v Americe, kde je před krachem další banka.

Další americká banka na odstřel. Šichařová tuší opakovačku z roku 2008
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ing. Markéta Šichtařová, ředitelka analytické a konzultační společnosti Next Finance

Ekonomka Markéta Šichtařová na svém youtube kanále analyzuje špatnou situaci na finančních trzích ve Spojených státech a v Evropě. „Vydrželo to jeden den, kdy byly akciové trhy v klidu, teď se ale znovu na akciové a obecně na finanční trhy vrací napětí. Já jsem opakovaně upozorňovala, že banky na celém světě a zejména v USA a v Evropě se budou čím dál více dostávat pod tlak, protože centrální banky v minulosti výrazně snížily úrokové sazby a potom je zase razantně zvýšily v rámci boje proti inflaci,“ vysvětluje Šichtařová příčiny krize.

„Paradoxní na tom je, že inflaci vyvolaly právě centrální banky a nyní vlastně napravují, co samy zavinily. Každopádně na základě stejného principu vypukla ekonomická krize v roce 2008 a je nasnadě, že se banky dostanou do problémů i nyní. Ve Spojených státech zbankrotovaly už tři banky a bylo by naivní očekávat, že se problémy nedostanou do Evropy,“ varuje ekonomka.

Nejhorší situaci za poslední dny a týdny čelí velká švýcarská banka Credit Suisse, která na burze odepsala až 30 procent. „Tento bývalý symbol švýcarské spolehlivosti si o problémy koledoval už delší dobu, už v závěru roku 2022 došlo k runu na banku a kvůli nedůvěryhodnosti banky začali klienti vybírat velké množství peněz. V současné době se Credit Suisse snaží plnit plán restrukturalizace, což se ovšem dělá dost obtížně v okamžiku, kdy klienti začínají znovu banku opouštět. Credit Suisse by potřebovala obrovskou injekci nového kapitálu,“ má jasno Šichtařová.

Tuto injekci nakonec poskytla Švýcarská národní banka, jejíž půjčka v hodnotě miliardy dolarů situaci uklidnila, akcie Credit Suisse stouply o 30 procent a vyrovnaly tak ztrátu posledních dní a pozitivní efekt měla zpráva na celý evropský bankovní sektor.

Evropská centrální banka ovšem podle Šichtařové nadále čelí situaci, kdy se musí rozhodnout, zda sníží úrokovou sazbu a pomůže tak evropským bankám, čímž ale dočasně rezignuje na řešení vysoké inflace. „V případě, že se rozhodne bojovat s inflací, která překonává prognózy a zvýší úrokové sazby, bankám tím ještě víc utáhne smyčku. Ani jedno vlastně není dobré rozhodnutí a v obou případech banky budou mít další problémy,“ je přesvědčená Šichtařová, že problémy bank se budou stupňovat podobně jako v roce 2008 při poslední velké ekonomické krizi.

Ekonom Lukáš Kovanda mezitím na Twitteru informuje, že ve Spojených státech je před krachem další banka. „Bankovní panika se dnes vrací přes Atlantik. V USA je na odstřel banka First Republic. Její akcie padají před začátkem řádného burzovního obchodování o takřka 40 %. Čelí odlivu vkladů. Klienti jsou vylekáni pádem Silicon Valley Bank a i otřesem Credit Suisse,“ uvádí Kovanda, že Credit Suisse situaci zatím ustála, ale některé menší americké banky jsou nadále ve velkých problémech.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

RUBL a JUAN ovládnou svět. Američani o nic nepřijdou. Dolar je jen obarvený papírek.., každý ať si přitiskne kolik chce., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserychlý CZEXIT , 16.03.2023 17:38:09

|  5 |  0

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…