Další hlasy proti restitucím: Samotní křesťané jsou proti

14.08.2012 18:50

Navržená podoba církevních restitucí má další odpůrce, nově i z řad křesťanů. Třicítka signatářů nové výzvy Křesťané proti zákonu o církevním majetku, mezi nimiž jsou religionisté, faráři i teologové, vyzývají senátory a poslance, aby návrh zákona o církevním narovnání nepřijímali a snažili se v široké diskusi najít společensky přijatelnější řešení, jež by otázku církví propojilo s financováním dalších obecně prospěšných organizací. Autoři o výzvě, kterou bude možné podepisovat, informovali ČTK.

Další hlasy proti restitucím: Samotní křesťané jsou proti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Podle nich přijetí zákona v současné podobě povede k dalšímu prohloubení mezi křesťanskými občany a ostatní veřejností, což pro křesťany a občany této země bude zahanbením. Církve sice budou mít majetky, ale lidé k církvím nenáležející se k nim otočí zády, míní.

Ať se církve majetku vzdají

"Představitele církví pak vyzýváme, aby se vzdali alespoň části nárokovaného majetku," stojí v prohlášení, které podepsali například religionista Ivan Štampach, biskupka olomoucké diecéze Církve Československé husitské Jana Šilerová, psycholog Jeroným Klimeš či publicista Martin C. Putna. K výzvě se hlásí lidé z různých církví.

Zdůraznili, že neobhajují způsob, jakým vláda KSČ po únoru 1948 s církvemi jednala: "Respektujeme právo církví vlastnit majetek a uvědomujeme si nezbytnost ekonomického zajištění jejich rozmanité činnosti. Ale jako občané ctíme zároveň nábožensky neutrální charakter České republiky. Nesouhlasíme s tím, že církve se navrácením majetku ve spojení s odškodněním podle vládního návrhu dostanou do privilegovaného postavení oproti jiným právnickým osobám. To podle nás odporuje samotnému smyslu církví a staví na hlavu Kristovo učení. Jako následovníci Ježíše Krista máme nést kříž, třeba snášet i křivdu, a ne se domáhat starých privilegií".

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

Veřejnost není podle průzkumů chystaným restitucím nakloněna. Mezi odpůrce patří také opoziční ČSSD, která navrhuje mimo jiné církevní fond, do něhož by byl majetek vložen. Provoz církví by se hradil z výnosů fondu. Štampach dnes ČTK řekl, že pozice sociální demokracie je mu blízká.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …