Další polské maso se salmonelou. Čtyři tuny

06.03.2019 21:02

Další zásilka polského drůbežího masa se salmonelou je na světě. Veterináři ji našli v lounském skladu, šlo o čtyři tuny mraženého masa od společnosti Inter-Natural 2000. Mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček ujistil, že ke spotřebitelům maso nedoputovalo, uvedl server Novinky.cz.

Další polské maso se salmonelou. Čtyři tuny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mražená drůbež

U stejného dodavatele již objevili veterináři nakažené maso v minulém týdnu, stejně jako v tomto případě šlo o sklady v Lounech. „Většina z této části zásilky, která měla celkem zhruba 4,5 tuny, byla již prodána a tepelně zpracována do pokrmů napříč Českou republikou,“ sdělil Vorlíček s tím, že v osmi šaržích masa vyrobených loni v prosinci a letos v únoru se nacházely tři různé sérotypy salmonely.

Anketa

Obáváte se potravin z Polska?

82%
18%
hlasovalo: 4293 lidí
To podle SVS dokazuje, že maso není zpracováváno za dostatečných hygienických podmínek. Podle majitele firmy Petra Novotného nešlo o novou zásilku masa, ale vzorky ze zbývajících šarží z původní zásilky, ve které veterináři našli salmonelu už minulý týden.

Maso bude po vzájemné dohodě zlikvidováno veterináři. „Český dodavatel, se kterým spolupracujeme a který zásilku dodal, už sám vydal prohlášení, že maso z Polska dále odebírat nebude,“ sdělil Novotný.

Nyní v Česku běží mimořádné kontroly polského hovězího masa, k jejichž ukončení vyzýval eurokomisař Vytenis Andriukaitis. Nakonec se ministr zemědělství Miroslav Toman s Andriukaitisem dohodl, že situaci vyhodnotí 18. března na Radě EU. Do té doby Česko kontroly zrušit odmítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…