Další rána Číně. Jan Tuna bojkotuje olympiádu

05.02.2022 19:55

Čína za pořádání letošních olympijských her trpí nejen bojkotem ze strany americké diplomacie a západních států. V posledních dnech Peking schytává tvrdé rány i od mnoha celebrit z českého šoubyznysu a od českých mediálních tváří. Úder Pekingu čerstvě zasadil novinář Jan Tuna. Apeluje, že sledování či jen podpora olympiády pořádané „v zemi, jejíž diktatura vězní a vraždí lidi za názor či víru“ je morálně nepřijatelná.

Další rána Číně. Jan Tuna bojkotuje olympiádu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý reportér TV Nova Jan Tuna

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí
Čína si za porušování lidských práv na letošní olympiádě vysloužila diplomatický bojkot ze strany Spojených států a dalších západních zemí včetně odmítnutí účasti české politické reprezentace.

Ostrá prohlášení přicházejí nejen z politického světa. Kromě mezinárodně napjaté atmosféry pak kolem pořádání olympiády v Pekingu trpí Čínská lidová republika i pod tlakem bojkotu ze strany českých celebrit.

Tvrdý verdikt Pekingu oznámil novinář Tomáš Etzler, podle něhož „Mezinárodní olympijský výbor si za opětovné udělení her komunistické Číně zaslouží naprosté opovržení“. A že bude olympiádu bojkotovat, oznámil také herec Jiří Mádl, známý mimo jiné z videa „Přemluv bábu“: „Olympiáda v Číně je historický lapsus moderní společnosti,“ odmítl konání hlavní sportovní akce letoška.

„Nebudu se dívat ani na jeden přenos. Vynechám i můj milovaný hokej. Protože nemůžu přenést přes srdce, že země, která hybridně útočí na kdekoho, má koncentrační tábory pro vyhlazování svébytného etnika, nerespektuje lidská práva apod., hostuje něco tak vznešeného, jako je tento svátek sportu,“ zaznělo od Mádla.

Neutichá to ani v posledních dnech. Nyní poslal jasný vzkaz Pekingu i novinář Jan Tuna. „Podporovat a sledovat olympiádu v zemi, jejíž diktatura vězní a vraždí lidi za názor či víru, je morálně nepřijatelné!“ padlo od novináře na jeho twitterovém účtu při ujištění, že on olympiádu v Číně sledovat nebude.

Zatímco mnohé celebrity či mediálně známé osobnosti se předhánějí v co nejtvrdším vyjádření, jak se chystají sportovní svátek bojkotovat, samotní olympionici zdůrazňují místo čínského porušování lidských práv a politických témat především sportovní dění.

Dvojnásobná mistryně světa v běhu na lyžích Kateřina Neumannová zmínila, že je sportovcům na olympiádě „trošku jedno, kde ta olympiáda je“. „Nechci se někoho dotknout, ale pro sportovce je důležitý ten sportovní výkon a to, že to je olympijský závod, který má obrovskou prestiž,“ míní.

Za podobné názory přitom rychlobruslařka Martina Sáblíková zažívá perné chvíle. „Vesnice je naprosto úžasná. Je to tady velké, krásné, čisté, vše funguje. Lidi jsou milí a umí anglicky. Dýchá to tady olympiádou. Jsem hrozně ráda, že tady mohu být,“ uvedla k letošní olympiádě Sáblíková a vlna kritiky na sebe nenechala dlouho čekat.

Opovržení, které sportovkyně za nekritické vyjádření k Číně inkasuje, nechápe předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása. „‚Martina Sáblíková byla podrobena ostré kritice za to, že po příjezdu na olympiádu v Pekingu si prostředí pochvalovala. Podle některých názorů tím ukazuje, že se zajímá pouze o vlastní prospěch a medaile, a nezajímá se o hlubší souvislosti života.‘ Protože už hodně pamatuji, připomínají mi tyto řádky, jako bych četl Rudé právo a text, který napsal pan Kojzar (redaktor, který se proslavil ideologickými komentáři). Je to nechutné,“ odmítá Krása výpady proti Sáblíkové.

A dodává, že mnozí novináři jsou akorát „duté a zlé hlavy plné nenávisti“: „Skvělá sportovkyně, která nás svými úspěchy proslavila, nesmí říci, že je v Pekingu spokojená. Všichni ti podivní pisálkové jen otravují. Kdyby nemohli pomlouvat Čínu, Rusko, Maďarsko... tak nemají o čem psát.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…