Další rána Evropě. Turecko „vypustilo“ uprchlíky! Rakušan hlásí: Je jich víc než za migrační krize

09.09.2022 17:52

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) varuje, že migrační situace se v Evropě rychle zhoršuje. Je to prý hlavně tím, že Turecko otevřelo své hranice. „Záchyty uprchlíků jsou teď vyšší než při krizi v roce 2015,“ uvedl Rakušan.

Další rána Evropě. Turecko „vypustilo“ uprchlíky! Rakušan hlásí: Je jich víc než za migrační krize
Foto: Hans Štembera
Popisek: TK ministra vnitra Víta Rakušana a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové při příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků

Migrační situace v Evropě se podle Rakušana zhoršila, ale vše je prý zatím pod kontrolou. „Je to primárně tím, že Turecko otevřelo stavidla. Když se podíváme na skladbu lidí, které kontrolujeme v České republice, z více než 90 procent jsou to Syřané. Mezi nimi je ale minimum těch, kteří přicházejí ze Sýrie. Přicházejí z Turecka, kde už nějakou dobu pobývali,“ popsal ministr vnitra pro server Novinky.cz.

Česko-slovenská hranice je nyní přirozená migrační cesta, protože Rakousko výrazně zpřísnilo dohled u svých hranic s Maďarskem. „Ti lidé tady ale v drtivé většině nechtějí zůstat. Máme vysoká čísla, ale není to věc jenom Česka. V Rakousku se pohybují až v tisícovkách záchytů denně. Ale zatímco u nás je to skutečně tranzitní migrace, v Rakousku ty tisíce lidí žádají přímo o azyl,“ srovnával Rakušan s tím, že se jedná zhruba o 200 záchytů denně, což je více než v roce 2015.

Situace je sice vážná, ale podle Rakušana plně pod kontrolou. „Česko zareagovalo velmi brzy a reagujeme na všech frontách, které máme. Posílili jsme kapacity Správy uprchlických zařízení, posílili jsme výkon policie především ve Zlínském a Jihomoravském kraji, v nejdotčenějších regionech,“ ubezpečil Rakušan.

„Stáhli jsme také některé policisty z naší mise v Severní Makedonii a budeme je posílat do blízkosti česko-slovenské hranice, aby tady posílili výkon služby. Otevřeli jsme dvě registrační centra pro uprchlíky, kde je dbáno především na to, aby byla zachována bezpečnost lidí v ČR,“ uvedl dále, že v těchto centrech uprchlíci procházejí podrobnou lustrací a jsou zanášeni do evidencí evropských informačních systémů.

Evropská unie by prý měla hlavně zvýšit tlak na Turecko, což jako předsedající země bude Česká republika požadovat. „Je to věc Evropské komise, ale jako ČR chceme k debatě přispět. Stejně důležitá je ochrana vnější hranice a posílení Evropské pohraniční a pobřežní stráže, na čemž jako předsednická země pracujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…