Další ruská špionka odhalena? A přímo na velvyslanectví USA v Rusku?

03.08.2018 9:01

Není to tak dávno, co Spojené státy řešily aféru údajné ruské špionky. Devětadvacetiletá studentka Maria Butinová čelí podezření, že na území USA pracovala ve prospěch cizí moci, aniž by se registrovala jako zahraniční lobbystka, jak to nařizují americké zákony. Teď se zdá, že byla odhalena další možná špionka, konkrétně na velvyslanectví USA v Rusku. Scházela se prý s agenty ruské tajné služby FSB a mohla jim toho údajně říci poměrně hodně.

Další ruská špionka odhalena? A přímo na velvyslanectví USA v Rusku?
Foto: Israel National News
Popisek: Vlajky USA a Ruské federace

Server britského deníku The Guardian přinesl informace o tom, že americká kontrarozvědka možná odhalila ruskou špionku na ambasádě USA v Moskvě. Ruská zaměstnankyně velvyslanectví se prý scházela s agenty ruské tajné služby FSB, kterým teoreticky mohla předat celou řadu informací. Mohla je informovat o tom, co má v plánu někdejší prezident USA Barack Obama během svých cest do Ruska.

Dáma na velvyslanectví pracovala přes deset let. Přišla o místo až v rámci čistek, při kterých Rusko a Spojené státy vzájemně povyhazovaly diplomaty a další úředníky působící v diplomacii. Tuto diplomatickou válku rozjel ještě Obama jako reakci na údajné ruské vměšování do amerických voleb.

Deník se obrátil na americkou tajnou službu s prosbou o vyjádření a agenti prý bagatelizovali rozsah škod, které mohla tato žena napáchat. Nezpochybňovali však, že mohla spolupracovat s ruskou FSB.

„Americké tajné služby počítají i s možností, že cizí státní příslušníci, kteří poskytují své služby na amerických velvyslanectvích, mohou být vystaveni cizímu zpravodajskému tlaku. Zvláštní důraz je kladen na Rusko. Všichni zahraniční pracovníci diplomatických služeb jsou řízeni tak, aby bylo zajištěno, že státní zájmy USA budou chráněny," uvedli agenti ve zprávě k případu. Z toho důvodu se prý zahraniční pracovníci nikdy nedostanou k vysoce citlivým informacím.

Server britského deníku však tvrdí, že žena měla přístup k vnitřní komunikaci na velvyslanectví a mohla tak získat informace o plánech Baracka Obamy a jeho administrativy.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…