Další sankce? To bude složité, připustil ministr Bek

06.06.2022 18:10

Po nedělním ruském útoku na Kyjev z ukrajinské strany znovu zaznívá, aby Západ přijal další sankce proti Rusku. O dalších, v pořadí už sedmých sankcích, začaly některé evropské země mluvit už minulý týden krátce po tom, co se dohodly na těch šestých. Co by mohly obsahovat? Jak pravděpodobné je, že se budou dojednávat za českého předsednictví EU, které začne za necelý měsíc? O tom se hovořilo v tématu Českého rozhlasu Plus.

Další sankce? To bude složité, připustil ministr Bek
Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons
Popisek: Mikuláš Bek

Sotva začal v pátek platit šestý balík sankcí proti Moskvě, některé země Evropské unie už začínají opatrně mluvit o přípravě sedmého balíku sankcí. Státům sedmadvacítky přitom trvalo měsíc, než se na posledních opatřeních proti Rusku dohodly. Podobně jako v předchozích případech i tentokrát mělo nejvíc připomínek Maďarsko.

„Diskuse o možném sedmém balíku sankcí se už skutečně opatrně vedou delší dobu; některé státy, např. Estonsko, dokonce chtěly do závěrů summitu minulý týden prosadit zmínku o možných dalších sankcích. Nakonec od toho ale upustily, aby nekomplikovaly dohodu s Maďarskem, které, jak známo, měsíc blokovalo zahrnutí embarga na dovoz ruské ropy do zatím posledního balíku sankcí. A právě na tom se ukázalo, že je stále složitější se na sankcích shodnout, vzhledem k nutné jednomyslnosti. Na druhou stranu, od diplomatů seznámených s průběhem jednání opakovaně zaznívalo, že maďarské připomínky byly v zákulisí čistě technického rázu, nikoliv ideologického, byť třeba vystoupení Viktora Orbána pro média mohlo vyvolávat jiný dojem,“ zmínil zpravodaj Českého rozhlasu Viktor Daněk.

A co by v případném sedmém balíku sankcí proti Rusku mohlo být?

Ta debata je na počátku, takže nic konkrétního zatím neuniklo. Byť se zejména v ukrajinských i v jiných médiích objevují už různé spekulace o údajném vyřazení dalších ruských bank ze systému SWIFT. Nabízí se také, že by se unijní státy mohly vrátit k bodům, na kterých se dříve shodnout nedokázaly, nebo kde musely ustoupit, jako je v případě embarga dovoz ropy prostřednictvím ropovodu Družba. Dále třeba problém uzavření přístavů pro ruské lodě v pátém balíku sankcí, kdy se nakonec kvůli technickým překážkám muselo toto opatření omezit pouze na lodě, které plují nebo v minulosti pluly pod ruskou vlajkou, což je ve skutečnosti jen minimum ruských lodí. A z šestého balíku sankcí vypadl původně zvažovaný zákaz občanům Ruska nakupovat v Evropské unii nemovitosti, opět kvůli technickým překážkám,“ zmínil Daněk, že naopak se teď nečeká, že by se unijní státy zaměřily po ropě na plyn. 

„Ale víme, že některé země EU včetně Nizozemska a Česka chtějí změnit taktiku; vždy nejprve v zákulisí vyřešit technické problémy, než další případné sankce unijní špičky veřejně ohlásí. Toto je v reakci na to, co se dělo kolem Maďarska,“ dodal. 

Není vyloučeno, že další balík sankcí proti Rusku by evropská sedmadvacítka dojednávala za českého předsednictví, které začne 1. července. Hovořil o tom ministr pro evropské záležitosti z hnutí STAN Mikuláš Bek.

„Debata bude určitě pokračovat i během našeho předsednictví, protože to bohužel nevypadá, že by válka na Ukrajině spěla k nějakému rychlému závěru. Já myslím, že ta debata o tom dalším balíku sankcí ovšem bude poměrně komplikovaná. Samozřejmě, určitě bude relativně snadné dosáhnout shody o případném rozšíření seznamu osob nebo firem, které by byly postiženy sankcemi. Ale to, co je nejvíce v centru pozornosti, je debata o ruském plynu, a tam samozřejmě ta diskuse bude mnohem složitější. A pokud by na ni došlo, tak si myslím, že bude spíš diskuse o stanovení pevného termínu, ke kterému by ruský plyn v Evropě skončil, ale bude to v budoucnosti,“ podotkl Bek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…